Annons

Gymnasie-SM avgjort i Grythyttan

zoom Glada vinnare i Gymnasie-SM. Foto: Lena Larsson
Glada vinnare i Gymnasie-SM. Foto: Lena Larsson
NYHETER. I helgen var det 25-årsjubileum för Gymnasie-SM, som för första gången också hölls i Grythyttan. Inom tävlingsgrenarna kök, servering, turism och hotell tävlande elever från hela landet om att bli framtidens stjärnor i besöksnäringen.
Annons

Det var ett soligt Grythyttan som i helgen stod värd för Gymnasie–SM, Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell- och turism- och Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gjorde upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell. Jonna Malmsjö, från Sturegymnasiet i Halmstad, var en av de tävlande:

– Det har varit jättekul och lärorikt. Vi har tränat otroligt mycket inför tävlingen och konkurrensen var verkligen tuff.

Det var en rad olika tävlingsmoment – teoretiska som praktiska – för eleverna. Bland annat skulle de tävlande hantera en hotellreception, där skådespelare utsatte dem för olika scenarier. Andra moment var att – efter eget recept – tillaga en lunch där huvudråvaran var kanin och där efterrätten skulle innehålla någon form av flambering. Eleverna skulle även sälja in ett egenkomponerat paketresesarrangemang i Småland till en grupp amerikaner och en paketresa till Stockholm för kinesiska reseagenter.

Övriga tävlingsgrenar var bland annat att komponera drinkar, servera, presentera sig själva under en arbetsintervju samt kontrollera ett hotellrum och en konferenslokal och påpeka vilka saker som var tvungna att åtgärdas innan rummen skulle användas av gäster. Schemat var späckat och konkurrensen var hård, men under den avslutande galamiddagen kunde vinnarna tillslut krönas av juryn, som bland annat bestod av Sebastian Gibrand, Bocuse d’Or-silvermedaljören och andra representanter för besöksnäringen.

Guldmedaljerna i Gymnasie-SM 2019 gick till Drottning Blankas gymnasium, Södra Kyrkogatan i Helsingborg, med laget Lucy Fryer och Nelly Turesson (kategorin Hotell), Sturegymnasiet i Halmstad, med laget Tia Strandberg och Lina Pettersson (kategorin Kök), Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm, med laget Julia Ganerud och Karolina Anurova-Prykhodko (kategorin Servering) och Aniaragymnasiet i Göteborg, med laget Wilma Stenberg och Anna Larsson (kategorin Turism).

– Det här är framtidens stjärnor och de är fantastiska ambassadörer för besöksnäringen. Att dessutom få fira 25-årsjubileum för Gymnasie-SM här i anrika Grythyttan sätter såklart extra guldkant på tävlingen, fortsätter Peter Thomelius, Utbildnings- och HR-chef på Visita, som anordnar Gymnasie-SM.

Visita arrangerar tävlingen för att lyfta fram yrkesskickligheten, höja statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attrahera fler ungdomar att söka sig till yrken inom besöksnäringen.