För 31:a året i rad arrangerades Gymnasie-SM i Kök, Servering och Hotell & Turism för elever som går tredje året inom hotell och turism- samt restaurang och livsmedelsprogrammen. Tävlingen ägde rum den 10-11 maj i Gastronomiprogrammets lokaler på Umeå Universitet där sammanlagt 36 elever deltog.
Hanna Rosén och Nellie Axner från Drottning Blankas gymnasieskola i Helsingborg vann i grenen Hotell & Turism och Elliot Weber och Cornelia Karlsson, från Sturegymnasiet i Halmstad, vann i grenen Servering.
Alma Knez och Nora Pålsson går också Sturegymnasiet och stod som vinnare i grenen Kök, Besöksliv ringde upp de två glada vinnarna dagen efter vinsten.
Stort grattis Alma Knez och Nora Pålsson till segern! Klassisk sportfråga, hur känns det?
Alma:
– Det känns jättekul, det här har varit ett stort mål för både Nora och mig.
Nora:
– Tack, det känns jätte, jättekul. Framförallt så blir det en bekräftelse på alla timmar vi har lagt ned.
Hur förberedde ni er?
Nora:
– Vi hade en kvaluppgift som vi skickade, det var både en teoriuppgift och en huvudrätt på temat hållbarhet man skulle komponera. Sen har vi lagt ned massor av tid att öva på potentiella råvarukorgar.
Alma:
– Allt från teknik till finnish.
Vad var största utmaningen?
Alma:
– Vi tyckte egentligen att det gick som planerat. Det var inte lugnt, men vi hade läget under kontroll hela tiden.
Nora:
– Det svåraste var att vi visste om vilken huvudrätt vi skulle laga, men förrätt och dessert fick vi komponera under tävlingen. Eftersom vi inte hade lagat dem innan var det svårt att bedöma hur mycket tid de skulle ta av den totala tävlingstiden. Men vi hann, med goda marginaler…
Juryns motivering löd bland annat ”… med omsorg om råvaror blev resultatet smakfulla rätter som även visar på tekniska skills och kreativitet…”Vad bestod vinnarlunchen av?
Nora:
– Förrätten var en isad trädgårdssoppa på tomater, gurka, svartkål och citron som vi gravade och mixade. Sen hade vi en lökquenelle som garnityr och så toppade vi allt med ramslöksolja.
Alma:
– Huvudrätten bestod av en porchetta fylld med ramslök och libbsticka, till det broccolipuré och en quenelle på kål fylld med fläsk, kapris och lökcréme, samt smörkokt sparris.
Nora:
– Desserten var sen en smörstekt sockerkaka med hallonblad och en hallonkräm med färskost och kokad rabarber och en parfait på basilika.
Wow, vad var roligast med tävlingen?
Nora:
– Framförallt att vi har haft så kul hela tiden och att allt gick enligt plan. Vi har haft koll på läget.
Alma:
– Ja, det är roligt att jobba tillsammans och går det enligt plan så hinner man njuta under tiden också.
Nu tar ni snart studenten, vad vill ni göra sen i yrkeslivet?
Alma:
– Jag ska så klart fortsätta inom restaurang och jag vill flytta till Stockholm senare i höst, men under sommaren är jag kvar på Restaurang Fyr i Halmstad. Det finns massor av bra arbetsplatser i Stockholm, men jag är verkligen sugen på Adam & Albin.
Nora:
– Min plan är också att flytta till Stockholm och börja jobba. Jag är taggad på att komma ut i det riktiga arbetslivet.
Vad betyder det att delta, och vinna, Gymnasie-SM när man söker jobb?
Alma:
– Det är en jättebra erfarenhet och mattävlingar påverkar ju disciplinen utanför tävlingen.
Nora:
– Både organisationen och strategi i köket.
Och så kan ni säga att ni är SM-mästare!
Båda:
– Exakt!
LÄS ÄVEN om hur Ester Mosessons gymnasieskola förberedde sig inför finalen i Gymnasie SM 2025