Annons

Hållbar odling, yoga och skogsbad på Sofiero

zoom Foto: Sophie Håkansson Emelie Niskanen, projektledare
Foto: Sophie Håkansson Emelie Niskanen, projektledare
NYHETER. I dag inleds festivalen “Sensommarens goda” på Sofiero. Fram till den 4 september kan besökare delta i allt från workshops i blomsterodling till skogsbad och afterwork i orangeriet. 
Annons

Från och med i dag står sensommarens blomsterprakt, hälsa och annat som gör “livet gott och leva” i fokus på Sofiero. Fram till den 4 september erbjuds besökare i slottsparken i Helsingborg bland annat workshops i blomsterodling, meditation till livemusik och afterwork i orangeriet. 

– Vi vill ge besökarna möjligheten att upptäcka Sofiero på nytt sätt. Och på samma gång addera massvis med blomster- och trädgårdsinspiration och aktiviteter, säger Emelie Niskanen, projektledare på Sofiero. 

Hållbara bordsdekorationer

I programmet har man även riktat in sig på hållbarhet. I “Den goda trädgården”, en guidad tur där trädgårdsdesignern Sara Bratt berättar om hur en trädgård både kan vara vacker, hållbar och ätbar. Hållbarhet är också temat i ”Spara & Slösa”, en utställning där Louise Bondebjer och Johanna Bank skapat bordsdekorationer genom att ta tillvara på det naturen erbjuder. 

Även dahlior blir det i massor. I parkens dahliakvarter blommar över 30 olika sorter i olika färger och former. En annan punkt är “Skogsbad”, en ritual där besökaren uppmanas “genom sina sinnen bli mer närvarande just där man befinner sig”. 

– På Sofiero är skogsbadet att stanna upp och reflektera över det storslagna som parken erbjuder, men också att låta besökaren fascineras av små detaljer, säger Emelie Niskanen. 

Nya intressen efter pandemin

En självförsörjande trädgård, odling  – inte minst av dahlior – och hälsa som hobby har varit trendigt de senaste åren. Varför är så många intresserade av detta? 

– Jag tror att det är en efter-effekt från pandemin då vi spenderade mycket tid hemma och upptäckte nya intressen. Det i kombination med att vi överlag är mer medvetna om miljö och vill våga göra mera saker själva, säger Emelie Niskanen. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...