Annons

Han blev Årets viltkock

zoom Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan tog hem<br />
 första pris med kolgrillat vildsvin med västerbottengnocchi.  Foto: Pressbild
Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan tog hem
första pris med kolgrillat vildsvin med västerbottengnocchi.
Foto: Pressbild
NYHETER. Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan i Skellefteå kammade i lördags hem titeln Årets Viltkock, en tävling som anordnas av Svenska Jägareförbundet och Svenska Viltmatakademin för att lyfta- och öka intresset för svenskt viltkött.
Annons

Finalen i premiärupplagan av tävlingen Årets Viltkock avgjordes i helgen på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge.

– Tävlingen är ett jättebra initiativ. Viltkött är ett mer hållbart och etiskt sätt att äta kött på eftersom vilda djur får leva ett vanligt liv, säger vinnaren Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan i Skellefteå i en kommentar.

Kriteriet för att få delta i tävlingen var att man skulle skicka in ett recept på en vildsvinsrätt. Den rätt som Emil Lindfors tog hem första pris med var ett kolgrillat vildsvin med västerbottengnocchi och rotselleripuré.

– Emil lyckades med att presentera en elegant rätt med nordiskt viltkött, tydlig uppläggning vilken gav en visuell smakupplevelse som följdes upp av utsökt balanserade smaker, kommenterade Gert Klötzke, juryns ordförande och forstätter:

– Viltkött är bland det mest hållbara vi kan äta och dessutom hälsosamt och gott. Därför är det extra roligt att få uppmärksamma de kockar som kan hantera en så fantastisk råvara, tillägger Gert Klötzke.

Dagens konsumenter vill i allt större utsträckning veta vad de äter och varifrån köttet de äter kommer, menar Jörgen Andersson på lokala vitköttsleverantören Mårdskog & Lindkvist.

– Vi märker att intresset för viltkött ökar i takt med fler vill handla småskaligt, närproducerat och hållbart. Vi ser också att vildsvin tar mer plats med produkter som är anpassade till snabbare och enklare mat, till exempel burgare, säger Jörgen Andersson.

Rolf Salomonsson, Svenska Viltmatakademin, Varför är den nya tävlingen Årets Viltkock viktig?

– Det har varit svårt att få ut viltkött till slutkonsument och på restauranger. Som en del i uppdraget att göra det mer tillgängligt så ingår den här tävlingen, liksom Årets Viltmatrestaurang. Det är en bra aktivitet ör att uppmärksamma att det går att göra så mycket bra mat av viltkött.

Varför finns det en tröskel?

– Många konsumenter har lite för stor respekt för viltkött och man tror att det är svårt att tillreda, då är det viktigt med en tävling som kan påvisa hur man kan jobba på spisen. På samma sätt vill vi med Årets viltmatrestaurang uppmuntra krogarna att jobba mer med vilt.

I premiärupplagan av tävlingen stod vildsvin på menyn. Varför valde ni just detta kött?

– Det finns en stor tillgång på vildsvin, nästan ett överflöd och vi vill öka efterfrågan så att man kan skjuta av och inte behöva slänga det utmärkta köttet.

Borde fler krogar jobba med viltkött?

– Ja, men där måste vi sätta mer press på grossisterna, för det är lite svårt med hanteringen och att hålla ett jämt flöde tack vare att det finns jaktsäsonger. Det är ju helt annorlunda än med fläsk och nötkött som finns hela tiden, så man måste inköpsmässigt hantera det på ett annat sätt.

Hur har intresset sett ut för tävlingen?

­– Det har varit stort, vi fick in 30 bidrag i år, men vi hoppas på ännu fler nästa år. Vi tror att intresset växer, inte minst med tanke på det växande intresset för hållbarhet.

Årets Viltkock arrangeras av Svenska Viltmatakademin tillsammans med Eriksberg Vilt & Natur samt Svenska Jägareförbundet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...