Annons

Han vill öka suget efter plantbaserad snabbmat

zoom Marcus Samuelsson och Bastard Burgers vd Simon Wanler. Foto: Felicia Yllenius
Marcus Samuelsson och Bastard Burgers vd Simon Wanler. Foto: Felicia Yllenius
NYHETER. ”Umami är nyckeln till oemotståndliga hamburgare”, säger världsberömda kocken och entreprenören Marcus Samuelsson som vill revolutionera utbudet av veganburgare.
Annons

Besöksliv ställde några frågor till New York-baserade och internationellt hyllade stjärnkocken Marcus Samuelsson, som i samarbete med Bastard Burgers och livsmedelsföretaget Peas of Heaven har tagit fram en ny typ av vegansk hamburgare.

– Jag är så exalterad över det här partnerskapet, jag har arbetat nära teamet på Peas Of Heaven för att ta fram en vegansk hamburgare med fantastisk smak och konsistens, säger han.

Lärorikt att använda ärtprotein

Mboom Burger kallas den växtbaserade hamburgaren som baseras på ärtor och svamp. Enligt Marcus Samuelsson skapar den kombinationen en naturlig umami och ger en ultimat stekyta.

Han konstaterar att det har varit väldigt lärorikt att arbeta med ärtprotein, som han anser är det mest spännande proteinet just nu, eftersom det har inneburit ett intensivt experimenterande med bland annat olika temperaturer, bindemedel och kryddblandningar.

– Vi är inte ute efter att efterlikna den exakta smaken och konsistensen hos en köttburgare, utan vi vill skapa en fantastisk vegansk burgare som står för sig själv.

Lanseras exklusivt på Bastard Burgers

Initialt kommer Mboom Burger att nu på fredag 23 februari lanseras på Bastard Burgers restauranger runt om i Sverige. Under våren kommer den veganska burgaren även introduceras på hamburgerkedjans restauranger i Norge och Finland.

Bastard Burgers, som nyligen belönades med utmärkelsen “Årets vegoburgare” av recensionssajten Burgardudes, har varit med och bidragit med sin expertis under utvecklingsprocessen av Mboom. Från och med på fredag kommer den nya vegoburgaren att vara det stående plantbaserade proteinet på kedjans gröna meny.

Finns det planer på att även lansera Mboom-burgaren på andra svenska restauranger framöver, eller blir det i så fall en annan vegansk variant?

– Inför lanseringen är vi väldigt fokuserade på just den här produkten, men jag är alltid peppad på att skapa och se till att människor får tillgång till bättre mat, det här är bara ett steg på vägen för att uppnå det, säger Marcus Samuelsson.

Han är övertygad om att plantbaserad mat är framtiden och strävar efter att utbudet av veganskt protein ska vara lika omfattande och eftertraktat som kött inom de kommande fem åren.

– Nyckeln är att skapa mat som är både eftertraktad och tillgänglig för den stora massan. Framtidens streetfood kommer att erbjuda både renare och mer hållbara alternativ.

”Som kock måste du ha en unik synvinkel”

Marcus Samuelsson konstaterar att få rätter är lika populära oavsett åldersspann och att burgare även har fördelen att de lätt kan anpassas efter var och ens personliga smak när det kommer till dressing, bröd och topping.

– Jag känner alltid starkt för de recept jag utvecklar eftersom jag brinner för smaker. Som kock måste du ha en unik synvinkel och samtidigt tänka på vilka du ska servera, säger han och fortsätter:

– Svenskar uppskattar rena smaker, det ville jag respektera när vi utvecklade smak och textur på den här veganburgaren. Jag vill att den ska kännas fräsch och att den första tuggan ska kännas riktigt bra i munnen.

LÄS ÄVEN vår intervju med Bastard Burgers vd Simon Wanler om satsningen på veganska produkter

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...