Annons

Här är årets Stellavinnare

zoom Tre av årets Stellavinnare, Linnéa Liljedahl, kock Linnéa & Peter, Sarah Lindstrand Mboge, servis Svartsö krog och Emma Höök, sommelier Talldungens Gårdshotell. Foto: Stellagalan
Tre av årets Stellavinnare, Linnéa Liljedahl, kock Linnéa & Peter, Sarah Lindstrand Mboge, servis Svartsö krog och Emma Höök, sommelier Talldungens Gårdshotell. Foto: Stellagalan
NYHETER. Under måndagskvällen korades årets vinnare under Stellagalan, som för fjärde året i rad riktar strålkastarljuset mot kvinnliga stjärnor inom den svenska gastronomin. Här är vinnarna i de nio kategorierna på årets Stellagala, som enligt grundarna själva inte borde behövas.
Annons

Stellagalan sätter jämställdhet inom gastronomin som mål och samtliga nominerade och vinnare är utvalda av kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi. På så sätt vill grundarna bakom galan synliggöra de mest meriterade och kompetenta kvinnorna i .

– Vi kan se att det skett en förändring inom branschen och att vårt arbete har bidragit till att kvinnor syns i fler sammanhang. I år är vi speciellt stolta över den geografiska spridningen och mångfalden hos de kompetenta vinnarna, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan i en kommentar.

Här är listan på Stellagalans alla vinnare och motiveringar 2021:

Stellabagare 2021

Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge

”Hon är journalist, bagare och landsbygdsentreprenör som byggt upp ett lönsamt kvalitets-mecca. En föregångare som knäckt den mycket svåra nöten att förena omutligt krav på kvalitet med hållbarhet i alla led.”

Stellabartender 2021

Josefine Thorén, Bar Bruno, Göteborg

”Hon har en gnistrande kreativ kraft, bubblande energi, gör spännande fermenteringsprojekt, infusionsexperiment samt utforskar nya cocktailkontinenter. I hennes bar blir gästen alltid upplyst, både av kunskap och enstrålande personlighet.”

Stellakock 2021

Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik

”Med fingertoppskänsla driver hon hållbar svensk gastronomi framåt. Skogens bär, svampar, örter och lokala godsaker gör hennes meny tydligt inspirerad av det moderna nordiska. En bra bit från Stockholms gator hittar vi denna kloka och kunniga kock och vi tipsar därför gärna om att besöka denna norrländska pärla.”

Stellakonditor 2021

Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg

”Hit vallfärdar fikasugna från hela Sverige och vår vinnare förvaltar kärleksfullt den svenska fikakulturen. Både på ett traditionellt sätt men samtidigt med en modern tvist. Hon visar att man med kvalitetsmedvetenhet, kunskap och skönhet kan sätta en mindre ort på kartan.”

Stellamedia 2021

Jennie Walldén, frilans, Malmö 
”Vår vinnare håller sig ständigt aktuell och besitter en förmåga att förmedla och sprida matglädje. Genom sociala medier, matlagningskurser, pedagogiska guider, kokböcker och den nya podden inspirerar hon en ständigt växande, matglad följarskara. Hon är alltid aktuell samt, hittar nya vägar och nya smaker.”

Stellamentor 2021

Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm

”Med empati, värme, tålamod och tydlighet visar vår vinnare vägen framåt.En omtyckt och sann förebild, en välutbildad kock som både tävlat i Culinary Olympics och arbetat som måltidsstrateg. Som utbildar och inspirerar kockar både inom förskola och grundskola. Med gediget arbete, positiv ledarstil samt respekt för sina medarbetare är hon en sann Stellamentor.”

Stellaservis 2021

Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm

”Med service ut i fingerspetsarna är hon en följsam kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor öppnar hon upp för en mat-och dryckesupplevelse med nya möjligheter. Hon har ett otroligt engagemang både i och utanför krogen. Hon besitter även ett driv att skapa förändring, våga lyfta viktiga frågor och pusha andra till att ta ansvar.”

Stellasommelier 2021

Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp

”Om vi lägger ihop den hjärtliga stämningen, härliga atmosfären och den underbara miljön till den otroligt dynamiska vinlistan som hon byggt upp, får vi en svårslagen vinnare. Hon levererar vin på ett avspänt, internationellt sätt, är otroligt vetgirig och kompetent. Hit vallfärdar många av hennes kollegor men även intresserade vinmänniskor för att både jobba, uppleva och inspireras.”

Stellahederspris 2021

Christina Möller, Stockholm

”Vi undrar om det finns något denna färgglada och intelligenta power-pingla inte bemästrar. Hon kan skriva hushållslärare, provkökschef, matkonsult, folkbildare, jury-ordförande och kokboksförfattare på sitt CV. Men inte nog med det hon har ett nätverk och en kännedom om branschen få förunnat. Hon har bevisat att mat, precis som musik, ska byggas utav glädje. Genom åren har hon välförtjänt dekorerats med en mängd utmärkelser och medaljer.”

 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...