Annons

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

zoom Stolt team. Kökschef Anders Lauring, ägare Per Bengtsson, och chefssommelier Rubén Sanz Ramiro på PM & Vänner.
Stolt team. Kökschef Anders Lauring, ägare Per Bengtsson, och chefssommelier Rubén Sanz Ramiro på PM & Vänner.
NYHETER. Landets mest vassa vinkällare ligger i Växjö. I alla fall om du frågar erkända magasinet Wine Spectators testare. Nyligen gav de restaurang PM & Vänner högsta betyg i dryckesvärldens motsvarighet till Guide Michelin.
Annons

På vinlistan finns 4300 referenser. I källaren finns ca 20 000 flaskor.

–Det är helt klart en av de största vinkällarna i Europa, säger PM & Vänners ägare Per Bengtsson.

Målmedvetet arbete

De senaste åren har han tillsammans med chefsommelier Rubén Sanz Ramiro, och tidigare medarbetaren, världsmästaren Andreas Larsson, aktivt handlat, budat på vinauktioner och byggt upp en kvalitetsdriven källare.

–Vi har satsat på bredd men också på djup. Vissa hus har vi vertikaler av i 15-20 årgångar.

Vilken är er största dyrgrip?

–Det måste vara någon av våra årgångar från Domaine de la Romanée-Conti.

År 2007 fick PM & Vänner två vinglas i Wine Spectators guide vars poängsystem kan liknas med Guide Michelins.

–Redan då bestämde vi oss för att inom tio år ska vi försöka få tre glas, säger Per Bengtsson.

I sällskap av toppkrogar

Sagt och gjort. På tioårsjubileet kammade de hem tre glas, Grand Award, en utmärkelse de i Skandinavien bara delar med Geranium i Köpenhamn, som även har tre Michelin-stjärnor. I hela världen är det sammanlagt 89 restauranger med Grand Awards. Andra namnkunniga ställen är French Laundry i Napa Valley, Eleven Madison Park i New York och Alain Ducasse Louis XV i Monte Carlo.

–Det är väldigt fint sällskap vi är i. Jag börjar redan bli lite nervös inför då vi ska åka till New York få priset. Jag har googlat en del och tittat i en del gamla nummer av tidningen. Tänk där står vi när Thomas Keller och Alain Ducasse är uppe på scen och hämtar sina priser.

I senaste numret av Wine Spectator finns listan med Grand Award med. Har ni märkt det i bokningsboken ännu?

–Ja, vi har redan märkt det. Det kommer många internationella gäster som haft Köpenhamn som grunddestination. Och sen de la ut listan på nätet så märkte vi av många fler amerikanska besök på vår hemsida och som sen kontaktade oss. Det är ett angenämt problem att nu är fullt varje helg fram tills jul. Det är lite trist för samtidigt vill man ju kunna erbjuda plats till vänner, inte minst i branschen, och stammisar som kanske vill vara mer spontana. Och samtidigt är det ju ett branschproblem, på en bättre bistro i Stockholm kan du ju inte ens få bord klockan sju en tisdag.

Hur ska ni fortsätta överträffa er vinmässigt efter en sådan här utmärkelse?

–På samma sätt som vi arbetar för att behålla vår Michelinstjärna så ska vi nu behålla de tre glasen. Dem måste man vinna varje år. Vårt överliggande mål är att öka det internationella intresset för oss som en gastronomisk destination. Det var anledningen till att vi byggde till ett hotell från första början.