Annons

”Hårdare restriktioner utan nya stöd oansvarigt”

zoom
NYHETER. Nya åtgärder att förhindra smittspridning förvärrar läget ytterligare för en näring som redan har det extremt tufft.
Annons

Regeringen meddelade idag att förbudet mot alkoholförsäljning tidigareläggs till klockan 20.00. Samtidigt kom Folkhälsomyndigheten med besked att gränsen för högsta antalet personer som tillåts i ett sällskap vid samma bord på ett serveringsställe sänks från åtta till fyra personer. Åtgärderna förvärrar läget ytterligare för en näring som redan har det extremt tufft.

– Covid är en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas. Men när restriktionerna skärps måste det följas av stödåtgärder till drabbade företag. Att införa nya restriktioner utan att samtidigt ge besked om nya stöd är inte att ta ansvar för jobb och företag, säger Jonas Siljhammar VD på Visita.

100 000 jobb redan påverkade

Över 100 000 människor har redan förlorat jobbet, är varslade eller permitterade i besöksnäringen. Och risken är stor att ännu fler får se sitt jobb påverkas efter de nya restriktionerna.

– Krisen i besöksnäringen är akut och trots att all tillgänglig fakta visar att restauranger inte är en plats för någon omfattande smitta är det just den näringen regeringen ger sig på.

– Dessutom sker det ännu en gång utan att det skett någon dialog med näringen innan besluten fattats. Regeringen måste nu skyndsamt följa upp detta med ökade stöd till näringen och se till att de stöd som företagen redan sökt faktiskt betalas ut. Annars riskeras ännu fler jobb, inte minst för unga, säger Jonas Siljhammar.