Annons

Höga Kusten får ny unik husbilscamping nära havsviken

zoom Vandringslederna kring Skuleberget lockar husbilscampare. Nu investeras fyra miljoner i 46 nya ställplatser.
Vandringslederna kring Skuleberget lockar husbilscampare. Nu investeras fyra miljoner i 46 nya ställplatser.
NYHETER. Husbilsbranschen går för högtryck och nu storsatsar landets campingplatser. Vid Skuleberget i Höga Kusten ska en ny strandnära camping byggas för alla besökare som rullar in – men det räcker inte för att möta efterfrågan.
Annons

Efter rekordsommaren för husbilar 2015 så nåddes nya toppnivåer i år. Under juli månad ökade antalet registrerade köp med 54,5 procent jämfört med samma period förra året.

Nu rustar landets campingplatser för att möta trycket. I Höga Kusten, vid Veåsand nära Skuleberget, ska en ny camping byggas.  

– Det finns ett stort behov av fler parkeringsplatser för husbilar i området. Den målgruppen stannar lite längre och gör fler saker, de vandrar, paddlar och klättrar i Skuleberget, klätterleden slår nya rekord varje år, säger Peter Holmqvist, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

 

Camping med havsviken som granne

Det är företaget Verkställande byrån som köpt marken vid Norrfjärden och som bygger husbilscampingen. Kostnaden väntas landa på cirka fyra miljoner kronor. När de 46 ställplatserna och servicehuset invigs i juni 2017 så kommer gästerna att kunna campa i ett läge som sticker ut, berättar företagets ägare Fredric Wedin.  

– Det unika är att campingen ligger 30 meter från havsviken. Det som gör det möjligt att bygga så nära havet är att det går en väg mellan strandlinjen och ställplatserna, det gör att strandskyddet upphävs. För oss innebär det här en rejäl unik säljfaktor.

Peter Holmqvist ser den nya campingen som ett välkommet tillskott, men det kommer att krävas mer.

– Husbilstrenden är otroligt stark här uppe så det kommer inte att räcka med detta. Men nu ska Trafikverket och Länsstyrelsen investera 20 miljoner kronor i nya ställplatser för dagscampare vid E4:an. Och sammantaget kommer dessa satsningar att innebära mycket för området, det kommer att stärka oss som destination.