Annons

Hotellstjärnan: ”Alla egenföretagare borde prioritera semester”

zoom Smak för semester. Vox Hotels vd Anne Sandstjärna.
Smak för semester. Vox Hotels vd Anne Sandstjärna.
SOMMARSPECIAL. Hon är bara 35 år men har redan ägt två hotell. Anne Sandstjärna, grundare och vd för Vox Hotell i Jönköping, är både genomtänkt och impulsiv. Men i sommar är hon noga med att checka ut och ta helt ledigt från sin verksamhet.
Annons

Vid 25 års ålder köpte Anne Sandstjärna sitt första hotell. Det gjorde hon utan varken någon erfarenhet från hotellbranschen eller utbildning inom området.

Men. Hotellbranschen passade Anne Sandstjärna perfekt och för ett år sedan uppfyllde hon sin dröm. Att öppna eget hotell.

Vox är ett premium-hotell mitt i Jönköping med fokus på den nya tidens resenärer. I sommar ska Anne ha semester och det är också något hon inte tummar på. Trots att hon älskar sitt jobb så värnar hon mycket om sitt privatliv och vill gärna jobba kortare dagar.

Vad händer i sommar på Vox hotell?

– Den stora skillnaden från förra sommaren är att vi satsar väldigt mycket mer på vår restaurang. Vi har anställt krögaren Tom Jallow som bland annat har drivit Neo och flera krogar med Tommy Myllykäki och varit köksmästare på Tommy Myllymäkis Sjön i Jönköping. Senast kommer han från PM & Vänner i Växjö. En annan stor nyhet är att vi kommer att lansera  Voxboxen där gästen kommer att kunna köpa med sig maten till stranden. Lite som ett uppdaterat happy meal för vuxna men lyxigare!

Jobbar du mer eller mindre på sommaren?

– Mindre. Jag står för kvalitet framför kvantitet och jag har gärna så korta dagar som möjligt. Jag älskar mitt privatliv och jag förstår att det kanske inte är så vanligt att man tar en fem veckors semester för året som man startar upp ett nytt hotell men det gjorde jag förra året och kommer även göra under detta. Jag tycker att man som egenföretagare verkligen ska prioritera ledighet på sommaren.

Vad tycker du är det svåraste med dig jobb?

– Jag tycker inte det är så svårt. Min helt otroliga personal gör det lätt att vara vd och ledare. Jag älskar vår personal och är så stolt över dem alla så jag finner inga ord som räcker för att beskriva en bråkdel av hur jag känner inför dem. Ingen inredning i världen räcker för att skapa en enastående upplevelse, det är i kombination med personlighet och service i internationell toppklass som det blir intressant och lyckat som en helhetsupplevelse. 

Vad skulle du rekommendera på din ort i sommar?

– Det är lite som att komma till Sveriges Riviera när man reser till Jönköping. Vi har massor med stränder så passa på att bada. Det finns också en massa urgulliga caféer och kanske tio riktigt härliga smultronställen att besöka. Bland annat ett ställe som heter Lustfyllt där de har en magisk kakbuffé i riktig mormors-manér.

Vad har du själv för planer i sommar?

–  Jag ska åka till Sydkorea som jag är adopterad från. Från början var det tänkt som en semesterresa men nu har det blivit mer av en hitta-mina-rötter-resa istället.

Oj, det låter häftigt. Hur har du förberett dig?

– Det är ju helt obeskrivligt då jag verkligen inte vet vad jag ska förvänta mig eller hur det är. Saken är att jag bokade resan som en ren semesterresa men så fort jag bokat biljetterna så började jag googla. Jag blev helt manisk och har läst hundratals artiklar, gått med i massa facebookgrupper, föreningar och läst böcker.

 – Jag har under hela mitt liv trott att jag har mått så bra och varit så trygg att jag inte har behövt söka. Nu när jag har träffat min fantastiska man och har ett helt underbart liv på alla plan tror jag dock att det kan vara tvärtom. Det är först nu jag är mogen att konfrontera det faktum att jag faktiskt inte ”hör hemma helt” i Sverige. Jag inte är bitter eller undrar varför. Snarare skulle jag vilja tacka landet och min biologiska mamma för att jag har fått växa upp i Sverige så tror jag att resan blir bra hur det än blir.

Hur ser en perfekt sommardag ut för dig?

– Då har jag semester! Jag vaknar upp och äter frukost på balkongen. Vi bor precis vid vattnet så jag har utsikt över sjön. Jag läser en bra bok och sedan går jag ut och äter lunch. Jag älskar verkligen att äta ute, det är det bästa jag vet! Sedan åker jag och min man till Hooks herrgård som vi har börjat kalla ”vår sommarstuga”. Vet du vad jag tror? Jag tror att vi i framtiden kommer skrota landstället och istället välja att åka på spa lika ofta. Det är ju mycket billigare! Och mer bekvämt. Du behöver ju inte klippa gräset.

Är du en badkruka eller lever du ditt liv i vattnet?

– Jag är absolut ingen badkruka. Jag tävlar alltid om vem som kommer i vattnet snabbast. Men jag gillar paraplydrinkar och solstolen mer.