Annons

Isabergs storsatsning lyfter året-runt-turismen

zoom 68 000 har åkt Isabergs nya rodelbana sedan premiären på midsommarafton. Foto: Isaberg
68 000 har åkt Isabergs nya rodelbana sedan premiären på midsommarafton. Foto: Isaberg
NYHETER. Louise Söderlund är känd för att våga testa annorlunda saker för att förstärka småländska Isabergs roll som ett av södra Sveriges mesta besöksmål. Den senaste satsningen är en 1000 meter lång rodelbana som blivit en riktig succé.
Annons

– Det är en fantastisk upplevelseprodukt som har skapat mycket glädje och skratt för våra besökare. 68 000 personer har åkt rodelbanan sedan vi öppnade den på midsommarafton, säger Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort.

Rodelbanan, som är den första i Sverige i sitt slag och som anläggningen har investerat 18 miljoner kronor i, är Isabergs första upplevelseprodukt som kommer ha öppet året runt. Den är även destinationens första sommaraktivitet som personer med funktionsvariationer kan ta del av. Med en stor kapacitet på 400 åkare i timmen blir det sällan lång kö trots många besökare.

– Rodelbanan har spillt över till våra andra aktiviteter vilket vi såklart är väldigt glada över. Vi hade ”all time high” i både juli och augusti och har redan överstigit rodelns budgeterade omsättning, säger Louise Söderlund och fortsätter:

– Det är ett bra bevis på vad som sker om bara man vågar och har proffsiga medarbetare runt omkring sig som vill och kan leverera när det gäller. Jag har en styrelse med stora ambitioner som låter oss ta de här stegen.

Isaberg är södra Sveriges största skidanläggning. Med det sydliga läget kommer utmaningar – milda vintrar kan ställa till det rejält. Louise Söderlund har under flera år satsat hårt för att omvandla Isaberg till en året runt-destination. Och hennes ansträngningar har inte varit förgäves.

Hon berättar att sommarsäsongen har gått om vintersäsongen och numera är den största inkomstbringaren. Men Isaberg slutar inte att satsa på skidåkningen. Nu lägger man in en ytterligare växel för att säkra snö inför vintern.

– Med vårt läge måste vi vara världsbäst på att producera snö. Därför utvecklar vi varje år vårt snöproduktionssystem i anläggningen. I år har vi köpt in sex nya fläktkanoner och bygger ut snösystemet i vår största nedfart. Vår målsättning är att öppna till jul, men vi behöver ju våra minusgrader, säger Louise Söderlund.

Nästa steg för att stärka Isaberg som året runt-destination blir att bygga mer och bättre infrastruktur inom anläggningen och att öka aktiviteternas kapacitet.

– Vi ska skapa en ännu bättre produkt med det vi redan har att erbjuda. Sedan vill vi givetvis växa och kommer att behöva fler boendealternativ och personalutrymmen, men det kommer i nästa steg, säger Louise Söderlund.