Annons

Italienare lösning på kockbristen

zoom
"Det är roligt och en annorlunda matlagning för oss. Inte svårt, men annorlunda", säger Davide Marino, som är ny kock på Rimforsa Strand tillsammans med sin far Diego Marino. Foto: Privat
NYHETER. När bristen på kockar kändes som mest omöjlig fick ägarna av östgötska hotellet Rimforsa Strand en ny idé: att söka utomlands. Nu får de god hjälp i köket av far och son Marino ända från Italien. Och italienarna är här för att stanna.
Annons

– Framför allt på köks- och serveringssidan är det svårt att hitta kompetent personal. Det var svårt redan innan pandemin, konstaterar Veronica Eriksson, som tillsammans med systern Camilla är delägare av Rimforsa Strand bland totalt 18 anställda.

Istället för att hamna i en fälla av nödlösningar bestämde sig systrarna för att försöka tänka långsiktigt, trots att pandemin gjorde det svårt och restriktionerna gjorde det ännu svårare. De insåg snart att de måste vara förutseende och försöka behålla sin dyrbara personal, särskilt som att rekryteringsbasen inte är stor kring en liten ort fyra mil utanför Linköping.

Högt bokningstryck men ingen personal

Genom en stor dos uthållighet och två omgångar av permitteringar har de hittills lyckats ta sig igenom krisen. Nu är det åter full fart på bokningar av både rum, konferenser, fester och weekendpaket. Men hur ska det gå att ta emot så många gäster om det inte finns kompetent personal?

Besöksliv.se når Veronica Eriksson efter en stressig arbetsdag, där hon själv fått rycka in som serveringspersonal för att ta hand om lunchgästerna, som kan vara uppemot ett 80-tal en vanlig dag.

– Jag och min syster försöker täcka in så mycket det går där det finns luckor. Det enda vi inte kan göra är att jobba i köket. För oss är det viktigt att laga mat från grunden, och för det behöver man erfarna kockar, säger Veronica Eriksson.

Tog kontakt med Eures

Just vad gäller kompetenta kockar hade de sökt i hela Sverige innan de valde att ta kontakt med Eures, nätverket av europeiska arbetsförmedlingar. Efter ett par försök fick de äntligen napp: två italienare var på tillfälligt arbete i Varberg och ville fortsätta jobba i Sverige.

– De tog bussen hit redan dagen efter, och vi kände ganska snabbt att de gjorde ett sådant bra jobb att de fick stanna, säger Veronica Eriksson.

Lyckan var ömsesidig. Far och son Marino, Diego och Davide, bodde och arbetade tidigare som kockar i staden Alessandria som ligger i ett av Italiens värst coronadrabbade områden. Efter att ha förlorat sina jobb under pandemin har det bara blivit svårare att finna sig en försörjning hemma i Italien.

Det var inget lätt beslut att tillfälligt lämna resten av familjen och flytta till Sverige. Men de ångrar inte sitt beslut.

– Vi trivs med att jobba här. Man har mer rättigheter, en säkrare framtid, högre lön, och Sverige är en mycket bättre plats än Italien, säger Davide som är 22 år.

Ser fram emot att stanna i Sverige

Diego och Davide har just flyttat in i ett litet hus nära sin nya arbetsplats. Nu ser de fram emot att kunna köpa en större bostad så att även övriga familjen kan komma och bo hos dem.

Arbetet i köket då – hur stor skillnad är det jämfört med hemma i Italien?

– Det är roligt och en annorlunda matlagning för oss. Inte svårt, men annorlunda, säger Davide och tillägger att språket är desto svårare, i alla fall för hans 53-åriga pappa som inte kan engelska.

Den svenska maten lär de sig laga för varje dag som går. Något traditionellt svenskt julbord kommer de dock inte behöva förbereda sig inför, då Rimforsa Strand istället har sin egen tradition av karibisk julbuffé.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter