Annons

”Jag tror inte så många norrmän hade skyndat hit ändå”

zoom <br />
<br />
Bokningsläget har börjat ljusna på Hotell Gamla Teatern. Foto: Hotell Gamla Teatern


Bokningsläget har börjat ljusna på Hotell Gamla Teatern.
Foto: Hotell Gamla Teatern
NYHETER. Med en rejäl skopa kreativitet och kämpaglöd har Hotell Gamla Teatern i Östersund lyckats vända vinden. Permitterad personal har skolats om och jobbar nu heltid igen. Och det dystra Norge-beskedet var väntat för hotellechef Camilla Hassberg.
Annons

Precis som för många andra förändrades allt över en natt för Hotell Gamla Teatern i Östersund i mars. Galor, konserter, konferenser –  allt – ställdes in, och i princip hela personalstyrkan permitterades. Sedan dess har ett internt omställningsarbete pågått och nu kan hotellchefen Camilla Hassberg utan tvivel konstatera att det har gett resultat.

– Vi har som tradition att bygga om vår parkering till en stor uteservering om somrarna. Det har vi gjort även i år, och efter att ha hållit den öppet en vecka är känslan väldigt positiv, säger hon.

Inte mycket är sig likt. Husfrun står för blommorna, ljudteknikern är bartender, receptionisten serveringsansvarig och Camilla Hassberg själv arbetar både i trädgården och har hoppat in och städat hotellrum.

– Under våren har vi internt utbildat varandra så att vi kan gå in och täcka upp. Vi är ett sammansvetsat, tajt gäng, och glädjen när personalen nu får glida in på heltid är total. Det har gått förvånansvärt bra, jag får nästan nypa mig i armen.

En studentbal blev 13 små

Redan tidigt började Camilla Hassberg och hennes kollegor att titta på nya idéer och lösningar för att kunna hålla verksamheten flytande.

– Normalt anordnar vi till exempel en stor årlig studentbal. Nu har vi istället haft 13 stycken – med samma kvalitet på utbudet, men med betydligt färre gäster. Vi har även gjort en omfattande organisationsplan där vi vävt in kommunikationsinsatser och nya erbjudanden i syfte att locka alla som bor ungefär inom en timmes restid från oss.

 Nedskalad utseservering

 Uteserveringen som normalt sväljer 200 personer har nu skalats ner till strax under 100 sittplatser, servering sker endast vid borden och personalantalet har ökat.

– En större personalstyrka på färre gäster blir kostsamt, men det är vad som krävs för att vi ska få verka och vara. Vi har tillsatt en entrévärd och några extra personer som ska ha koll om gäster till exempel börjar flytta runt, säger Camilla Hassberg.

Bokningsläget har börjat ljusna, men det går inte att få samma långsiktighet i prognoserna som tidigare och oron inför framtiden vilar som en skugga över hela branschen.

– Jag upplever att vi har en stabil grund att stå på, men vi vet ju inte vad hösten har att erbjuda. Vi har hittills inte behövt avskeda någon och det hoppas jag verkligen att vi slipper.

Stötta lokala besöksnäringen

I slutet av förra veckan kom beskedet om Norge fortsatt avråder från resor till Sverige.

– Östersund tar i regel emot väldigt många norska turister. Det var väntat, men såklart väldigt tråkigt. Samtidigt vet jag inte om det gör så stor skillnad. Med tanke på situationen tror jag inte att norrmännen hade skyndat sig hit ändå… Jag tänker också att det kan vara smart att hålla nere resandet för att minska smittspridningen och då istället stötta den lokala besöksnäringen. Jag vill gärna slå ett slag för hemester i år. Se det här som en möjlighet att bo på hotell, äta på restaurang och lyxa i din egen stad!

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...