Annons

Kalmar Slott kombinerar middag och historia för helhetsupplevelse

zoom Kalmar slott håller i höst de teatermiddagar som sköts upp förra året.   Foto: Christian Alsing och Adam Humlesol
Kalmar slott håller i höst de teatermiddagar som sköts upp förra året. Foto: Christian Alsing och Adam Humlesol
NYHETER. Tema- och upplevelsemiddagar har blivit en hit över hela landet. Kalmar Slott har hängt på trenden och har under hösten äntligen kunnat hålla de uppskjutna föreställningar som drabbades av pandemins nedslag mitt i premiärsäsongen.
Annons

Förra året var det 500 år sedan den forna kungen Gustav Vasa landsteg i Kalmar. Detta uppmärksammades av Kalmar slott genom en utställning som också inspirerade till teatermiddag som hade premiär under hösten 2020. Förra höstens restriktioner slog dock hårt mot besöksnäringen och Kalmar Slott fick efter några få föreställningar skjuta upp resten. Nu ungefär ett år senare har middagarna kommit i gång.

– När vi hade premiär förra året blev alla föreställningar utsålda. Men sen fick vi skjuta på dem, nu i början av hösten har vi kunnat arrangera dem igen men vi har dragit ner på middagsgästerna för att de ska känna sig trygga och kunna hålla avstånd, säger Therese Börjesson, evenemangsansvarig Kalmar Slott.

Vad kommer skillnaden vara nu när restriktionerna försvinner den 29 september?

– ­Vi kommer eventuellt släppa fler biljetter. Kanske 20–30 biljetter till per föreställning, men vi kommer göra det succesivt beroende på hur många som bokar. Att restriktionerna släpper ger oss bättre förutsättningar för framtiden om vi vill fortsätta med det här konceptet.

Teatermiddagen inspirerades av en utställning som hölls på slottet för ett år sedan men i och med att Kalmar slott har flera kopplingar till Gustav Vasa är föreställningen fortfarande relevant.

Genom uppbyggnaden av konceptet har temat ”Gustav Vasa” varit i fokusbåde i föreställningen och maten. Föreställningen som är i tre akter har döpts till Jösses Gösta och på den förbestämda menyn finns efterrätten Göstas Älskade – tolkad på Vasas kärlek till marsipan.

Kalmar slott började arbeta fram konceptet förra året och är något de kommer satsa på framöver. Utöver teatermiddagarna som hålls nu under hösten kommer det också vara möjligt att i höst och vår gå på middagar och lösa ”mordgåtor” i slottet.

– ­Det är ett nytt samarbete vi har. Man äter på slottet och mellan rätterna går vi runt i slottet för att söka efter ledtrådar och tecken som kan lösa mordet. Som med teatermiddagen kommer meny och drinklista vara kopplat till temat och karaktärerna, säger Therese Börjesson.