Annons

Kändiskocken Johan Jureskog: ”Åt 7 burgare om dagen”

zoom Tv-aktuella kocken Johan Jureskog är på jakt efter den bästa burgaren.
Tv-aktuella kocken Johan Jureskog är på jakt efter den bästa burgaren.
NYHETER. Johan Jureskog är dubbelt hamburgeaktuell med programmet Världens bästa burgare på tv3 och i veckan släpptes hans egna burgare "New York" på McDonalds. Men. Det här med att äta hamburgare med kniv och gaffel, vad tycker egentligen kocken om det? 
Annons

Tillvardags driver Johan Jureskog restaurangerna AG och Rolfs Kök i Stockholm. Hans fäbless för burgare har gjort honom till expert med eget tv-program. Enligt honom ska den perfekta hamburgaren innehålla bringa, lägg eller bog, gärna lite högrev och så någon fettsnål köttbit. Fetthalten ska ligga på stadiga 25 procent.

 

– Skär i bitar, blanda och ställ in köttet i frysen så det blir semifryst, in med köttet i köttkvarnen, det är viktigt att använda den stora skidan i kvarnen. Packa extremt försiktigt och ställ in i kylen. Stek på hög värme så innetemperaturen når 40 grader och låt köttet vila i fem minuter. Stek på en sista gång, lägg på garnityr och rosta insidan av brödet, säger Johan Jureskog.

Du är ju med i TV3-programmet ”Världens bästa burgare” där ni äter er igenom USA. Berätta mer!

– Allt kommer att avslutas med ett världsmästerskap i hamburgeri i Orlando. I nästa veckas avsnitt är vi i Houston och där får jag leva ut mitt cowboy-jag vilket är perfekt nu när man blivit äldre och fått bättre självförtroende.

Hur många hamburgare har du ätit som flest på en dag?

– När vi spelade in programmet blev det nog sex eller sju burgare på en dag. 

Och hur känner du nu, är du fortfarande lika sugen på en hamburgare efter det här programmet?

– Vi käkade 67 burgare på 23 dagar och det blödde ur nosen på slutet. Det tempot vi höll var helt sjukt! Men jag kan äta hamburgare varje dag. Hamburgare och Pata Negra.

Får man äta en hamburgare med kniv och gaffel?

– Nej det får man verkligen inte. Det är förbjudet. En burgare ska ätas med händerna då blir det en helt annan upplevelse. Men då kan gästen kontra med att de har beställt in en fin flaska vin men det spelar ingen roll. Du får en high five av mig om du ändå väljer att skippa kniv och gaffel. Det är bara coolt.

Vilken restaurang äter du den bästa burgaren på?

– Jag käkade en jäkligt bra burgare på Djuret i Stockholm men sen bytte de garnityr. Man måste göra saker konstant så folk känner igen sig. Flipping burger är bra. Petters ställe KÄK har goda burgare men den det är tråkigt att de tagit ett koncept rakt av. Lilys burger är fantastiskt bra och Matbaren är en av de bästa restaurangerna i världen.

Är det o-ortodoxt att göra lchf-burgare utan bröd med bara sallad?

– För mig blir det ingen hamburgare då. Men jag har gjort själv gjort den typen och det är väl okej om man känner sig fet och vill låta bli brödet.