Annons

Utökade stöd till företagen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Regeringen utökar korttidsstödet och ökar omställningsstödet. "Nödvändiga besked för att rädda företag och jobb", säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Med anledning av den nya tillfälliga pandemilagen som kan ställa ytterligare krav och restriktioner på företagen, utökas företagens möjligheter att få korttidsstöd, meddelar regeringen.

Förslaget innebär att under perioden januari och mars 2021 ska anställda i företag som har det ekonomiskt tufft, kunna permitteras med upp till 80 procent av arbetstiden (tidigare endast upp till 60 procent av arbetstiden). Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen förstärker även omställningsstödet till företag som har färre än 50 anställda och som inte omsätter mer än 100 Mkr per år. Den förstärkta nivån på 90 procents ersättning för fasta kostnader ska gälla under perioderna november-december samt januari-februari.  För större företag ligger stödet på fortsatt 70 procent.

Visita välkomnar regeringens förslag.

– Vi har jobbat hårt för bättre stöd, och även om beskedet dröjt alldeles för länge är det bra att regeringen och samarbetspartierna lyssnat på oss och nu ser till att förbättra permitteringen och ändra omställningsstödet så att det täcker en större andel av de fasta kostnaderna. Beskeden var nödvändiga för att rädda företag och jobb i den här extrema situationen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Samtidigt betonar Jonas Siljhammar att det behövs mer stöd till besöksnäringen.

– Det som presenterades idag är långt ifrån tillräckligt och jag utgår från att fler åtgärder kommer presenteras i närtid för att minska skadan av det näringsförbud som i praktiken riktats mot stora delar av besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar.

I förra veckan gick Visita och HRF ut och tillsammans krävde utökat stöd till besöksnäringen.