Annons

”Krisen i besöksnäringen är långtifrån över”

zoom
NYHETER. Hur har läget sett ut för Visitas medlemmar under sommarmånaderna? Visitas kommunikationschef Carl Johan Swanson sammanfattar en sommar i krisens spår.
Annons

Hur har situationen varit för Visitas medlemmar i sommar?

– En del företag, till exempel i turistorterna längs kusterna, upplevde en viss uppgång under juli. Men det är bara en kort parantes av uppgång under en enskild månad. Det innebär inte på något sätt att krisen är över, säger Carl Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.

– I storstäderna tappade hotellen nästan 75 procent av sina logiintäkter (plus det man tappar i restaurangverksamheten) mellan 1-28 juli jämfört med motsvarande period förra året. Restaurangmarknaden tappade i genomsnitt cirka 30 procent mellan 1-27 juli. I Stockholm tappade man cirka 50 procent av försäljningen.

Är det värsta över bedömer ni?

– Krisen i besöksnäringen är långtifrån över, tvärtom så är den fortfarande akut. Fortsatta restriktioner för utländsk turister att resa hit, begräsningen på 50 personer, allmänt minskat resande och fortsatta rekommendationer kring hemarbete slår hårt.

– Exakt hur framtiden utvecklar sig kan vi inte veta men bokningsläget inför hösten ser väldigt svagt ut och tidsaspekten kring smittan och restriktionerna är väldigt avgörande.

Vilken är medlemmarnas viktigaste fråga just nu?

– Det varierar säkert, men vi möter en stor oro inför hösten när stödpaketen tar slut. Många av våra medlemmar är starkt beroende av att fortsätta få stöd genom den kris som fortfarande pågår.

Vad står högst på Visitas agenda inför hösten?

– Att arbeta för att stöden till näringen fortsätter, med fokus på att omställningsstödet förlängs över maj, juni och över sommaren. Vi för också en diskussion med regeringen och andra partier kring begränsningen på 50 personer på offentliga sammankomster. Den slår orimligt hårt mot besöksnäringen.

Vad hoppas du på?

– Jag hoppas att regeringen och andra partier fortsätter lyssna på besöksnäringen och inser behovet av förlängda stöd. Allra mesta hoppas jag ju dock självklart – som alla andra – att pandemin går över och att hjulen kan börja snurra ”på riktigt” igen. Besöksnäringen är alltför viktig för Sverige för att inte få gå för fullt, säger Carl Johan Swanson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...