Annons

Krögare oroliga inför rökförbudet på uteserveringar

zoom Enligt Dagens Opinions rundringning är restaurangägarna<br />
 oroliga för hur långt deras ansvar sträcker sig. Foto: Colourbox
Enligt Dagens Opinions rundringning är restaurangägarna
oroliga för hur långt deras ansvar sträcker sig.
Foto: Colourbox
NYHETER. Otydliga ansvarsområden och höga kostnader för tillsyn är ett par av de saker som oroar krögare inför det kommande rökförbudet på uteserveringar. "Jag har full förståelse för restaurangernas oro", säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Annons

En rundringning till 110 krögare, genomförd av Dagens Opinion visar på oro bland krögare inför det nya rökförbudet på landets uteserveringar .

Bland de restauranger som medverkat var 28 procent av krögarna inte medvetna om att det nya förbudet även gäller rökfria tobaksprodukter som e-cigaretter.

55 procent tror att de kan komma att påverkas negativt av de nya reglerna.

13 procent har inte hunnit tänka på konsekvenserna.

32 procent ser inte något större problem med rökförbudet.

– Jag har full förståelse för restaurangernas oro och funderingar kring de kommande reglerna och vi får många frågor från företagen, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

Som Besöksliv har skrivit om tidigare så läggs mycket av ansvaret för tillsyn och kontroll på både krögarna och på gästerna, som uppmanas av Länsstyrelsen i Stockholm att säga till om de ser någon annan gäst röka.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, sa Suzanne Bengtsson då.

Enligt Dagens Opinions rundringning är restaurangägarna oroliga för hur långt deras ansvar sträcker sig.

”26 procent vet inte att de är ansvariga för att upprätthålla rökförbudet även utanför serveringsstället. 50 procent känner delvis till det, men anser att vad som gäller ännu är oklart medan 24 procent säger sig känna till reglerna.”

En del har funderat på att anställa ordningsvakter för att se till att restauranggästerna följer de nya reglerna, men många andra anser att det blir för dyrt.

– Det finns mycket som är oklart och otydligt i de nya rökförbuden, samtidigt som företagen får ett stort ansvar och ännu en regelbörda. Mycket går helt enkelt inte att utläsa ur vare sig lagtexten eller förarbetena till den, men på Visita jobbar vi nu med att informera medlemsföretagen och svara på de frågor som går att besvara om reglerna, säger Stefan Lundin.