Annons

Krögarna om rökförbudet: ”Reglerna är otydliga”

zoom Från och med idag är det slutrökt på Marstrands Wärdshus<br />
 uteservering, då rökförbudet utökas i Sverige. Foto: Marstrands Wärdshus
Från och med idag är det slutrökt på Marstrands Wärdshus
uteservering, då rökförbudet utökas i Sverige.
Foto: Marstrands Wärdshus
NYHETER. Slutblossat. Idag träder den nya tobakslagen i kraft och landets krogar är beredda på ökat stök och förvirrade turister. ”Det är synd att detta sker mitt i sommaren för det kan bli rörigt”, säger en krögare till Besöksliv.
Annons

Från och med idag, den första juli, när rökförbudet utökas i Sverige, blir rökare på restauranger hänvisade till gatan för att ta en cigarett eller e-cigarett. Bland landets krögare finns ännu frågetecken kring vilka regler som gäller, som till exempel hur långt från en uteservering som en gäst får röka.

Hugo Johansson, delägare i säsongskrogen Marstrands Wärdshus, är en av dem som tycker att reglerna är otydliga.

– Det känns löjligt att staten ska gå in och bestämma. Man kunde ha börjat med ett beslut om att ha halva uteserveringen rökfri. Och reglerna är inte tydliga vad gäller vilket avstånd rökande gäster ska ha till uteserveringen, säger han.

Trots detta är Hugo Johansson inte orolig över vad den nya lagen kan få för konsekvenser för driften av Marstrands Wärdshus.

– Det fungerade bra när rökning förbjöds inomhus, även om många trodde att det skulle bli ett problem. Och vi kontrollerar redan idag gästerna vad gäller alkoholserveringen, så att de inte blir överförfriskade.

Vilka utmaningar ser du med det nya förbudet?

– När vi har öppet sent kommer rökande gäster att vilja springa ut och in och då kan det bli svårt att hålla koll. Jag tror att det kan medföra ökat stök.

Jesper Svensson vd på Pepe’s Bodega i Båstad är tudelad i sina åsikter om hur rökförbudet kan komma att påverka.

– Jag tycker att det är bra att det blir av, för det gynnar alla i slutändan. Men det är lite synd att det sker mitt i sommaren för det kan bli rörigt.

Pepe’s Bodega har fört en dialog med kommunen för att hitta sätt att hantera de nya reglerna.

– För nattklubbsverksamheten har vi behövt stycka av serveringsytan så att vi har skapat ett sorts rökrum, säger han.

Jesper Svensson anser att myndigheterna kunde ha informerat mer om den nya lagen.

– Exempelvis kunde det vara kommunen som skulle informera gästerna om förbudet. Vi har redan mycket att tänka på i våra verksamheter.

Vilka är de största utmaningarna för er med det nya förbudet?

– Vi har många internationella gäster och det kommer att ta tid för dem att förstå det här. Så till en början krävs det mer personal, men det kommer ge sig efter en övergångsperiod.

Aristoteles Agrotis, vd på Krögers i Kalmar, har haft flera möten med värdarna och vakterna som ska informera gästerna om förbudet, och information finns uppsatt på flera ställen på uteserveringen.

– Om detta inte följs kommer värdarna att avlägsna gästen. Det känns ok, vi håller ju redan koll så att gäster inte blir för berusade, så det här kommer inte att innebära en stor påfrestning.

Även om Aristoteles Agrotis tycker att den nya lagen är bra i sak, så anser även han att det finns frågetecken.

– Om vi får problem med en gäst som röker utanför uteserveringen och röken blåser in över borden, då får inte vår personal ingripa. Hur ska vi hantera det?

Krögers rymmer även en nattklubbsverksamhet och här kan det uppstå utmaningar, menar han.

– Där kommer vi att ha störst bekymmer. Det handlar om 700 gäster och hundra av dem vill gå ut titt som tätt för att röka, det kommer att skapa logistikproblem. För att lösa det ska vi använda stämplar.

 

Nya tobaksreglerna

Läs mer om vad som gäller här.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...