Annons

Landets största fjällsatsning – prislapp 1,2 miljarder

zoom Om 2,5 år ska Himmelfjälls skidanläggning stå redo att ta emot gäster.
Om 2,5 år ska Himmelfjälls skidanläggning stå redo att ta emot gäster.
NYHETER. Den största nya fjällsatsningen i Sverige på över 30 år. Så beskrivs miljardprojektet Himmelfjäll. Vid öppning 2019 räknar man med 2600 bäddar, 9 liftar och 24 nedfarter.
Annons

Nu rustas Himmelfjäll inför sin planerade öppning om ett och ett halvt år. Och det är ett stort projekt. Men inte en ”utbyggnad”, om du frågar Torbjörn Wallin, arbetande ordförande för Himmelfjäll.

–Vi har en lift och en sportshop. Det är så pass lite att det inte skulle vara rättvist att tala om en utbyggnad, säger han. 

Vid öppning 2019 räknar man med 2600 bäddar, 9 liftar och 24 nedfarter.

Men när Himmlefjäll står helt klart, vilket kan ske om ”mellan ett och några årtioenden” enligt Wallin, ska anläggningens översiktsplan omfatta 10 000 bäddar, över 1000 fritidshustomter, liftar, ett 40-tal nedfarter, hotell, restauranger, butiker och tillhörande service.

– Om vi ser på det vi vill förverkliga till år 2019 så rör det sig om en total investering på 1,2 miljarder mellan 2015 och 2020. Detta i en rätt liten by som Idre by med bara 1000 invånare, säger Torbjörn Wallin. 

 

En unik destination

Skidsystemet bygger på en idé om hur skidanläggningar i bergsområden är utformade. Skidåkningen sker i skogsterräng.

– Nedfarterna kommer att vara lite svängande, nästan rinnande. Här pratar vi inte om några breda, spikraka alpingator. Men detta betyder inte att åkningen kommer att vara offpist, säger Torbjörn Wallin.

Upplägget på backarna är inte det enda som kommer att känneteckna skidanläggningen. Närliggande Idre Sameby, Sveriges sydligaste, kommer att få en viktig roll i Himmelfjäll.

– Vi har satsat på att försöka lyfta det unika som finns i Idre. Vi har landat i ett antal projekt men för tillfället är Sapmi Lodge det enda projektet vi kan avslöja, säger Torbjörn Wallin.

Sapmi Lodge är en besöksanläggning med samisk kultur i fokus. Den ska drivas av samiska egenföretagare.

I er satsning på Himmelfjäll, har ni någon skidanläggning som förebild?

– I grunden har vi inga direkt förebilder med det är företaget Mountainworks från Vail som har gjort vår alpina design. De har tagit fram en ”masterplan” för hela anläggningen – allt från boende till vägar och nedfarter. Då företaget är baserade i Colorado så har de bland annat gjort många anläggningar i klippiga bergen så jag skulle vilja säga att vår design till viss del efterliknar deras men anpassat till Idres kultur, geografi och natur, säger Torbjörn Wallin.

Hur kommer arbetet se ut framöver?

– Anläggningen ska vara i drift 2019 och vi har köpt ett bokningsbolag som heter Destination Idre. De ska sköta driften av bokningsverksamheten fram till dess. Vi har tre ”byggsomrar” på oss att nå målet som är 2600 bäddar 500 meter från liften. Efter sommaren 2018 ska vi börja ordentligt med marknadsföringen och lanseringen. Men redan nu har flera aktörer hört av sig och uttryckt intresse för att sälja och arrangera resor från både Skandinavien och övriga Europa.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter