Annons

Malmö tillåter hemleverans av alkohol

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Moderaterna och Centerpartiet i Malmös förslag att restauranger ska få leverera alkohol med mat har fått ja.
Annons

En liten ljusglimt för restaurangbranschen i Malmö är att dagen innan förbudet att servera alkohol träder i kraft (idag fredag 20 november), klubbades Moderaternas och Centerns förslag om att restauranger ska få köra hem alkohol med mat igenom. Förslaget lades fram mot bakgrund av att man vill underlätta för branschen att behålla intäkter.

På torsdagen klubbades förslaget igenom av arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.

– För oss moderater så känns detta fantastiskt roligt med tanke på att det finns restauranger som är dagar eller veckor från konkurs i Malmö. Det är extra glädjande att Liberalerna har röstat med oss i denna fråga, säger det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar till SVT.

Enligt förslaget så ska hemleveranserna betraktas som catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten. Restauranger med cateringtillstånd får ansöka hos tillståndsenheten för att få leverera alkohol och restauranger utan cateringtillstånd måste i sin tur söka det.

Motsvarande beslut har tidigare fattats av Växjö och Nacka kommun.

Även i Uppsala är frågan om så kallad mikrocatering under utredning för att ge hotell och restauranger bättre förutsättningar att klara krisen.

– Vi vill att det ska vara möjligt att leverera till exempel vin och öl ihop med mat till slutna mindre sällskap, så kallad mikrocatering. Vi måste nu vara flexibla och tillmötesgående inom alkohollagens ramar, säger Mats Åhlund (C),  2:e vice ordförande i Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd i en kommentar.