Annons

”Många har sålt biljetter och tagit in personal”

zoom Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Pressbild
Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Pressbild
NYHETER. Visitas vd Jonas Siljhammar kräver utökat stöd som snabbt når ut till företagen när de nya restriktionerna börjar gälla.
Annons

På tisdagseftermiddagen stod det klart att regeringen återinför flera av de tidigare restriktionerna från och med 23 december, med bland annat krav på endast sittande gäster på serveringsställen samt rekommendation om hemarbete.

Restriktionerna ökar pressen på besöksbranschen och bland de särskilt trängda finns barer, nattklubbar, lunchrestauranger och mässor.

– Det är självklart tufft för många företag att återigen behöva begränsa sin verksamhet efter att redan tidigare ha drabbats hårt av pandemin och restriktioner. Många har till exempel sålt biljetter och tagit in personal, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Vilken är den största skillnaden i hur restriktionerna drabbar nu, jämfört med när restriktioner trätt i kraft tidigare under pandemin?

– Den stora skillnaden är självklart att vi snart är inne på två år av pandemi och restriktioner. Många företag har drabbats hårt redan innan, har väldigt små marginaler och är väldigt sårbara.

Regeringen har nu lovat branschen stöd, men räcker åtgärderna?

– Vi har förståelse för att smittskyddsåtgärder behöver införas och det är välkommet att regeringen lyssnat och återinför stöd. Dock behöver stöden förbättras så att de omfattar fler och når ut till företagen snabbare, säger Jonas Siljhammar och förtydligar:

– Kravet på att ha tappat 30 procent av försäljningen måste sänkas och takbeloppet höjas. Dessutom behöver det redan nu komma besked om att stöden finns kvar under hela första kvartalet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...