Annons

”Många restaurangägare är desperata nu”

zoom Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna. FOTO: Anna Holm
Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna. FOTO: Anna Holm
NYHETER. I november förra året gjorde Visit Dalarna en enkätundersökning bland besöksnäringsföretag i regionen. I sina svarsformulär flaggade då ett stort antal för att man hade en överlevnadskapacitet på fyra till sex månader – om restriktionerna inte hävdes. Nu har sex månader gått. Det är maj och restriktionerna för restaurangerna har inte lättat. 
Annons

 – Tiden har löpt ut. Våra småföretagare klarar sig inte längre. De har envist kämpat på och försökt skapa ett kassaflöde. Många har inte tagit ut lön på flera månader. Nu riskerar flera av dem att vräkas från sina lokaler, säger Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna.

Jämfört med i november, vad säger restaurangägarna när du pratar med dem nu? 

– Vi har precis kontaktat 400 restauranger och caféer. Och det vi möts av är ilska, sorg och bedrövelse. Det gör väldigt ont. Vi pratar om seriösa, duktiga företagare som vigt sina liv åt att försöka rädda sina företag. Omkring 20 procent av de vi varit i kontakt med säger att de är nära en konkurs nu, men jag tror att mörkertalet är betydligt större än så.

Vad kommer hända med restaurangerna i Dalarna om restriktionerna inte hävs? 

– Det kommer få förödande konsekvenser. Jag tänker bara på oss som bor här, vad kommer finnas kvar på våra småorter när allt det här är över? Det kommer inte vara så att vi kan förvänta oss att våra favoritrestauranger är kvar. För det kanske de inte är.

En annan viktig fråga som Jonas Rosén menar behöver lyftas akut – är den om branschens framtid. Det vill säga, vad som kommer att hända efter pandemin. Han menar att många redan lämnat restaurangbranschen och att kunskapsgapet efter dem på kort tid vuxit sig stort.

– Det kommer ta tid att återskapa en fungerande restaurangbransch. Om det ens går. Man bygger inte upp något på en dag eller två. Det är både kunskap och människors livsverk som försvinner nu, det är viktigt att ha det perspektivet.

Vad behövs här och nu för att rädda restaurangerna i Dalarna? 

– Dels behöver stödpengarna betalas ut omgående. Det är helt avgörande. Sedan måste restriktionerna omvärderas, så att öppettiderna kan förlängas. Det tredje är att vi alla behöver hjälpas åt för att stötta restaurangerna. Vi måste köpa matlådor, catera mat och hjälpa till på andra sätt. Många restaurangägare är desperata, det finns inga resurser kvar. Bara pengar kan rädda våra restauranger.