Annons

Michelin-yra över svenska krogar: De fick stjärnor

NYHETER. Under onsdagen delades stjärnorna ut till restauranger i Guide Michelin Nordic. I år har guiden uppmärksammat flera restauranger utanför de svenska storstäderna. Hajpade Magnus Nilsson, Fäviken, får två helt nya stjärnor samt en stjärna vardera till restauranger på skånska landsbygden, Växjö och Öland.
Annons

Norden får två nya trestjärniga restauranger av Guide Michelin: Maemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn. För Sverige uteblev den där tredje stjärnan – i år igen. Däremot valde Michelin-inspektörerna att prisa ställen utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Magnus Nilssons Fäviken, i jämtländska Järpen får två stjärnor.

De fick oväntad stjärna 

En stjärna vardera fick Daniel Berlin i Skåne, PM & Vänner i Växjö och Karin Fransson Hotell Borgholm på Öland.

En oväntad ny stjärna – men säkert lika välförtjänad – var den till Stockholms-restaurangen Sushi Sho. Köksmästare Carl Ishizaki befann sig i Köpenhamn under onsdagens Michelin-tillställning. På plats på restaurangen i Stockholm var kökschefen Dag Tomac.

– Jag har svårt att smälta det här, det är svårt att beskriva, säger en omtumlad Tomac. 

Dessutom får Nook, också Stockholm,  en Bib Gourmand. Det priset indikerar en restaurang som serverar ”vällagad mat till ett rimligt pris”.

Deras krögare Claes Grännsjö stod och gjorde pork buns när beskedet kom.

– Det känns konstigt men kul såklart, säger han.

Var det oväntat?

– Nej faktiskt inte. Vi vet att vi haft två besök av testare och att de twittrat efteråt att de varit nöjda. Tycker att vi förtjänar det faktiskt.

Ska ni fira på något sätt?

– Jag ska gå till Imoutu på Esperanto och äta ikväll.

På det hela taget var årets utdelning av stjärnor festlig. De svenska restaurangerna som tidigare år fått stjärnor, fick också behålla dem. Agneta Green, krögare, Oaxen Krog & Slip, var nöjd med att hennes ställe fortfarande kan stoltsera med två stjärnor respektive en Bib Gourmand.

– Det känns såklart väldigt bra, säger hon när Besöksliv besökte restaurangen under onsdagsmorgonen. 

Texten uppdateras löpande.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...