Annons

Mums! Det här är världens bästa restauranger

zoom I Modena i norra Italien lagas världens bästa mat av den här kocken.
I Modena i norra Italien lagas världens bästa mat av den här kocken.
NYHETER. Inom restaurangvärlden är listan 50 Best Restaurants jämte Guide Michelin den viktigaste. I natt kom resultaten från New York – på plats nummer ett hittas en norditaliensk restaurang. ”Magiskt” säger restaurangens tidigare medarbetare, svenska kocken Lina Ahlin.
Annons

I natt vid 01 svensk tid satt världens kockelit som på nålar. Nu var det dags.

För första gången arrangerades prisutdelningen av 50 Best Restaurants i New York. Och det blev äntligen italienska kocken Massimo Bottura och hans team från restaurangen Osteria Francescana i Modena i Italien som kammade hem topprankningen.

Som bästa svensk återfanns Magnus Nilsson från Fäviken på plats 41. Ett kliv nedåt, från förra årets plats 25.

Känd från populär tv-serie

Massimo Bottura är känd även utanför foodie-kretsar efter från första säsongen av populära Netflix-serien ”Chef’’s Table” och har ofta haft topplaceringar vid 50 Best Restaurants utdelningar. År 2013 och 2014 höll han en stadig tredjeplats. Förra året klev han upp som nummer två.

Efter att ha vunnit Karin Franssons mentorpris på White Guide-galan förra året så fick Lina Ahlin, numer kock på Agrikultur i Stockholm, en praktikplats hos Bottura.

Vad tycker du om förstaplaceringen?

– Jag tycker att det är magiskt. Redan förra året när jag var där så tänkte de där att de inte skulle bli etta. Jag vet hur mycket de i personalen sliter och lägger sin själ i allt, därför känns det välförtjänt –  helt fantastiskt. Det här är det ultimata erkännandet för allt slit.

 

Hur tror du att det känns för Massimo Bottura själv?

– Många säger att det inte spelar någon roll för honom. Han är så jordnära och han har redan fått alla de erkännanden han behöver. Men jag skulle kunna tro att han känner att erkännandet den här gången är mer för personalens skull. Även hans fru har kämpat mycket tillsammans med honom.

 

Hur minns du din senaste måltid på Osteria Francescana?

– Den var jättebra. Helt fläckfritt. Jag åt där med min familj, vi var åtta personer. Det var kul att få äta efter att ha sett alla rätter från andra sidan. Och så var det häftigt att se alla in action, de är så proffsiga.

 

Vad har den praktiken varit värd för dig?

– Väldigt värdefull. Kanske mer i mitt sätt att tänka än att laga mat. Massimo ville att jag skulle stanna kvar efteråt och fortsätta jobba. Men jag hade bestämt mig för att åka hem. Han sa att ’hantverket kan du lära dig varsomhelst men här lär du dig att tänka’. Och det stämmer verkligen. Han tänker som ingen annan, helt utanför boxen.

 

Ångrar du att du inte stannade kvar?

– Nej absolut inte. Jag kan sakna stället och byn men jag är ganska färdig med den typen av matlagning, säger Lina Ahlin.

Trots listans namn så fortsätter man att ranka restauranger upp till nummer 100. På plats nummer 93 hittar vi Daniel Berlin i Tranås, Skåne. Förra året fanns även svenska restaurangerna Esperanto och Frantzén med bland de 100 bästa, men i år är de inte med.

[LÄS MER: Så här var resultatet 2015: ”Världens bästa restauranger  – så gick det för Sverige”]