Annons

Njems dröm gick i uppfyllelse

zoom Njem Hatoms dröm om ett fast jobb har besannats. Jeffery Richt
Njem Hatoms dröm om ett fast jobb har besannats. Jeffery Richt
KARRIÄR. 27-årige syriern Njem Hatoms högsta dröm var ett fast jobb i restaurangbranschen. Nu – mindre än ett år senare – har drömmen gått i uppfyllelse.
Annons

Från instegsjobb till fast anställning. Den resan har Njem Hatom gjort på knappt ett år. Det var i våras som Besöksliv träffade Njem Hatom från Syrien och fick höra om hans drömmar att göra karriär inom restaurangbranschen.

[LÄS MER: ”Från Syrien till jobb på Malmörestaurang”] http://www.besoksliv.se/nyheter/fran-syrien-till-jobb-pa-malmo-restaurang/

Hur reagerade du när du nyligen fick reda att du fått fast jobb på restaurang Smak i Malmö?

– Jag ringde snabbt till min mamma Rafai som är i Libanon och hon blev riktigt glad för min skull. Innan jag fick fast jobb så var jag orolig hela tiden. Utan fast jobb så visste jag inte om jag skulle få stanna här i Sverige. Om man har jobb i minst två år och kan försörja sig, betala skatt och boende så brukar Migrationsverket låta en stanna. Jag har många kompisar som fick tillfälligt uppehållstillstånd och nu när de sökt igen så har de bara fått två år till.

Du har fått många stamgäster som kommer och äter och de hjälper dig att träna svenska. Hur går det?

– Jättebra! Jag fått så många nya ord från gäster. Och så har jag lärt mig många ord som bara finns på restaurang. De skriver jag ner i en liten bok. Till exempel olika grönsaker som inte vi använder i arabiska restauranger, som fänkål och endiv. Eller de små tallrikarna som heter assiett eller när man säger ”mat i luckan”. Igår skulle vi ”nocka bord”, det hittade jag inte på Google, ha ha. 

Innan du kom till Sverige så arbetade du många år inom serviceyrket i Syrien. Vilka likheter finns det?

– Pratar jag bara bra svenska här så är det inte så svårt. Men jag tror att både gäster och personal är snällare i Sverige. Här väntar folk innan de sätter sig ner. I andra länder där jag jobbat vill folk sitta som de vill. Och det är mycket mer stress.

Nu har fått fast jobb och blir kvar i minst två år. Vad blir nästa steg?

– Läsa mer svenska och engelska. Och så måste jag träffa mer människor och skaffa mer bekanta. Min chef Nina [Christensson, ordförande Visita Södra, reds.anm.] sa till mig att från och med nästa vecka så ska jag ta ansvar för en hel fest från början till slut. Förra veckan läste jag och presenterade en meny på en fest för 105 kvinnor.

Vad är det bästa med din arbetsplats?

– Här jobbar vi som en familj. Alla hjälper varandra. Har vi mycket att göra i matsalen så kommer köket ut och hjälper oss. När jag jobbar i kassan och jag inte förstår vad de vill ha för specialmat så kommer andra och hjälper mig när jag inte förstår. De samarbetar istället för att lämna mig själv.

Är Malmö en bra stad att bo i?

– Jag tyckte inte det först. Men sedan jag började på Smak och fick träffa nya kompisar så är det jättekul. Jag har varit i Stockholm förra månaden. Det är jättefint och mycket folk men det skulle vara svårt att börja träffa nya människor där. Jag tror Malmö är bäst! 

Vad är ditt drömjobb?

– Jag har stora drömmar. Jag ska öppna restaurang i framtiden. Kanske om fyra, fem år. Efter att ha klara SFI-skolan så vill jag gå på högskola.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...