Annons

Ny humorserie utspelas i Björkliden

zoom Per Jonsson, marknadschef på Lapland Resorts, ser fram emot den nya tv-serien Andra åket. Foto: Lapland Resorts
Per Jonsson, marknadschef på Lapland Resorts, ser fram emot den nya tv-serien Andra åket. Foto: Lapland Resorts
NYHETER I november är det premiär för Felix Herngrens nya komediserie Andra åket i SVT. Inspelningsplats är Björkliden, som i serien går under namnet Björkfjället. ”Bra för oss och för hela regionen”, säger Per Jonsson, marknadschef på Lapland Resorts där Björkliden ingår.
Annons

Varför tror du att valet föll för Björkliden?
– Vi har ett fantastiskt landskap med bland annat Lapporten och Torne träsk. Det är verkligen fjällen på riktigt här uppe och det antar jag att man letar efter till en tv-serie om att driva hotell i fjällen.

Tv-serien spelades in i under förra vintersäsongen. Hur påverkade det er verksamhet?
– Det påverkade oss inte driftmässigt på något sätt. Tv-teamet hade hyrt och bodde i Gammelgården hela säsongen utom på påsklovet, så det var stängt för övriga gäster. Gammelgården är dessutom hotellet i Andra åket.
– Fast visst märktes inspelningsarbetet, men det var bara positivt och spännande för våra gäster.

Blev du kompis med några i teamet?
– Nej, det kan jag inte påstå. De flesta skådespelare åkte hem över helgerna, men jag hängde en del med filmarna och visade dem runt i området.

Hur tror du att Andra åket påverkar er som destination?
– Vi har haft andra tv-inspelningar här, till exempel Midnattssol för några år sedan. Jag tror att sådant är bra för oss och för hela regionen. Det fungerar som geografisk marknadsföring.

Har ni förberett några Andra åket-aktiviteter för era gäster?
– Det finns alltid spinoffeffekter vi kan dra nytta av. Vi kan till exempel arrangera Andra åket-guidningar till olika inspelningsplatser. Men det är ett stort hemlighetsmakeri kring sådana här inspelningar så vi vet fortfarande ingenting om vad som händer. När vi sett serien kanske vi kan hitta på fler aktiviteter relaterade till den.

 

Fakta Björkliden
Björkliden är en vintersportort som ligger väster om Abisko i västra delen av Kiruna kommun. Orten, som har omkring 20 permanentboende invånare, tar emot flera tusen turister per år.