Annons

Ny linbana drar besökare till Höga Kusten

zoom ”Linbanan är en viktig del i att tillgängliggöra den här vackra platsen för fler”, säger Susanne Königson.  Foto: Anders Malm/ Susanne Königson.
”Linbanan är en viktig del i att tillgängliggöra den här vackra platsen för fler”, säger Susanne Königson.  Foto: Anders Malm/ Susanne Königson.
NYHETER. Höga Kustens populära besöksmål Skuleberget har fått en ny linbana. Satsningen beräknas ge näringslivet i området och hela Höga Kusten en ökad omsättning på ungefär 20 miljoner kronor årligen och resultera i en mängd nya arbetstillfällen.
Annons

Hotell- och restaurangnäringarna är två av de branscher som har potential att öka sin omsättning i och med den nya linbanan på Skuleberget i Docksta – en av Höga Kustens mest välbesökta utsiktsplatser.

– Linbanan är en viktig del i att tillgängliggöra den här vackra platsen för fler, vi hade en linbana här tidigare och den har saknats av många. Både näringsliv och kommun har visat ett otroligt engagemang för att få till en ny, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef Kramfors kommun.

Kommunen är huvudfinansiär men projektet har också fått stöd från EU, Region Västernorrland och lokala aktörer som ortens bordtennisklubb. En förstudie visar att linbanan har potential att öka omsättningen för regionens näringsliv med cirka 20 miljoner kronor årligen och generera en rad nya arbetstillfällen.
Intresset för linbanan är stort. Från det att den invigdes i slutet av juni till och med den första augustiveckan passerade 25 000 besökare. Det är ungefär 1 000 besökare per dag och därmed betydligt högre än de 400 man räknat med baserat på statistik från den tidigare linbanan.

– Trycket har varit helt galet och det underlättar för oss nu när vi söker entreprenör för fortsatt drift av anläggningen. I takt med att turismen från utlandet tar fart igen tror jag att tillströmningen kommer att fortsätta ligga på de här nivåerna, sen är det inte bara linbanan i sig utan helheten som lockar besökare. Docksta är som ett litet Silicon Valley med gott om drivna företagare, säger Susanne.
Linbanan är del i ett utvecklingsprojekt där det också finns planer på att anlägga downhill-banor. Eftersom delar av berget är skyddat världsarvsområde har processen fördröjts och under hösten återupptas dialogen med Länsstyrelsen. Det pågår också tidiga diskussioner om att längre fram satsa på en skidanläggning.
– Initiativen kopplade till Skuleberget är viktiga för att dra folk och företag till hela Västernorrland, säger Susanne Köningson.