Annons

Ny musikfestival i skidbacken förlänger Åres säsong

zoom Åre Sessions ska förlänga skidsäsongen till i slutet av april.
Åre Sessions ska förlänga skidsäsongen till i slutet av april.
NYHETER. Nu får Åre sin första, riktiga musikfestival. Åre Sessions går av stapeln i slutet av april och förlänger skidsäsongen. Och bäst av allt … inga biljetter behövs.
Annons

Åre får ett nytt tillskott på den svenska festivalkartan: Åre Sessions. Den sista helgen i april blir skidorten en festlig smältdegel för musik och skidkultur när festivalen går av stapeln i slutet av april 2017. Bakom den står musikarrangörerna Luger och Norrlands Guld Ljus Alkoholfri.

– Det som kittlar oss är att vi i Åre de facto arrangerar festivalen i nära samarbete med byn. Vi har träffats med den absoluta merparten av restauranger, hotell, caféer och barer och det är den känslan som vi vill och försöker skapa i Åre. Att byn är delaktig i eventet. Vi vet att byn kommer att dra jättestor nytta av det, säger Patrick Fredriksson, festival- och sponsoransvarig på Luger.

Inga biljetter

Ett tjugotal artister kommer att spela på festivalen. Vilka är inte offentliggjort ännu men arrangörerna har hintat om att fokus kommer läggas på den nordiska musikscenens just nu främsta akter. Artisterna kommer att spela på ett flertal scener spridda runt Åre – från skidbacken till den stora arenan på Holiday Club.

Något som blir unikt med festivalen är att besökarna inte behöver köpa biljetter. Det är nämligen löst på ett annat sätt med samarbetspartnern Skistar. Liftkortet ersätter biljetterna, så de som är på skidsemester får en festival på köpet.

Bra samarbete gynnar alla

Det första året hoppas arrangörerna locka mellan 3000-5000 besökare till festivalen. Men redan nu planerar de inför kommande år.

– Vi ser det som positivt. Det kommer ju ge väldigt mycket till Åre i stort. Vi har väldigt bra samarbete med både restauranger och boende. Får man hit folk så gynnas hela näringen här. Alla kommer att gynnas positivt och alla får en del av kakan. Ingen kommer sitta utan, säger Ola Bergqvist, eventansvarig på Destination Åre.

Vad hoppas ni att festivalen kommer innebära för Åre?

– Vi hoppas att det blir en rejäl avslutning för skidsäsongen. Vi hoppas att det blir en härlig blandning av uteaktiviteter och kultur som det till viss del har varit lite mindre av här i Åre. Det känns som att vi i och med den här festivalen får en rejäl säsongsavslutning här uppe.

Hur brukar det se ut hos er i april?

– April är ju en sådan månad när vi upplever att vi har en fantastisk produkt men många märker att våren kommer i södra Sverige och kanske väljer att lägga i båten istället. Så det här kommer väldigt välkomnat, säger Ola Bergqvist.