Annons

Gårdsförsäljning utreds

zoom Den nya utredningen om huruvida gårdsförsäljning ska tillåtas<br />
 i Sverige ska redovisas senast i december 2021. Foto: Colourbox
Den nya utredningen om huruvida gårdsförsäljning ska tillåtas
i Sverige ska redovisas senast i december 2021.
Foto: Colourbox
NYHETER. Regeringen har gett en utredare i uppdrag att undersöka om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas i Sverige.
Annons

Hittills har mikrobryggerier och vingårdar i Sverige inte tillåtits sälja dryckerna till privatpersoner. I stället har de varit tvungna att gå via Systembolaget eller restaurangerna. Men nu har regeringen gett en utredare i uppdrag att undersöka om gårdsförsäljning av alkohol kan bli möjlig i framtiden.

En förutsättning för uppdraget är att Systembolagets monopol säkras. Utredare blir Elisabeth Nilsson, före detta landshövding i Östergötland.

En utredning har efterfrågats länge av näringen, och bakgrunden är att efterfrågan på småskaligt producerad alkohol har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

”Bland dryckesproducenter finns ett ökat intresse att själva få sälja egenproducerade drycker direkt från tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I direktiven till utredningen ingår bland annat att göra en EU-rättslig analys över om försäljning kan tillåtas under förutsättning att detaljhandelsmonopolet säkras, och samt garantera att folkhälsan inte försämras.

Utredningen ska också titta på om det finns behov av att begränsa gårdsförsäljning till att till exempel enbart tillåtas på landsbygd, enbart för svenska alkoholproducenter eller för småproducenters hantverksmässiga produktion.

Om det bedöms vara juridiskt och EU-rättsligt möjligt att införa gårdsförsäljning ska utredaren föreslå formerna för det.

Uppdraget ska redovisas senast den 7 december 2021.