Annons

Nytt läge vid förhandlingsbordet

zoom Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn om hur läget ser ut inför att avtalsförhandlingarna. Foto: Pressbild
Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn om hur läget ser ut inför att avtalsförhandlingarna. Foto: Pressbild
NYHETER. Nu när avtalsrörelsen snart ska återupptas befinner sig besöksnäringen i ett helt annan situation än i våras. ”Mitt och Visitas övergripande mål är att hjälpa och ytterst rädda så många medlemsföretag och jobb som möjligt”, säger Torbjörn Granevärn, Visitas förhandlingschef.
Annons

I samband med att pandemin slog till i våras pausades förhandlingarna om nya kollektivavtal, men i oktober är det tänkt att de ska starta om. Besöksliv frågade Visitas förhandlingschef

Torbjörn Granevärn om hur läget ser ut inför att avtalsförhandlingarna ska återupptas i oktober.

– Besöksnäringen befinner sig just nu i sin värsta kris någonsin, där tiotusentals människor förlorat eller riskerar att förlora jobben. Mitt och Visitas övergripande mål är att hjälpa och ytterst rädda så många medlemsföretag och jobb som möjligt. De verksamheter inom besöksnäringen som överlever pandemin kommer att spela en viktig roll, utifrån ett samhällsperspektiv, och bidra till en kortare påfartssträcka sett utifrån sysselsättning och tillväxt efter pandemins slut, säger Torbjörn Granevärn.

Vad är Visitas bedömning av läget i den egna branschen?

– Näringen befinner sig fortfarande mitt i krisen och hösten kommer bli tuff med stor minskning av till exempel utländska turister, affärsresenärer och konfererande gäster.

Vilka är de största skillnaderna idag jämfört med innan förhandlingarna pausade i våras?

– Det är en helt annan spelplan i flera avseenden nu jämfört med i våras. Nu handlar det dels om att minska skadeverkningarna för näringen och de anställda och dels om att lyfta blicken och skapa förutsättningar för en starkare besöksnäring på sikt.

HRF har uttalat att de tror på en viss uppgång i besöksnäringen till hösten, vad tror Visita?

– Jag tror tyvärr att hösten kommer vara oerhört tuff med risk för massarbetslöshet om inte flera av de politiska åtgärderna förlängs. Alternativt att nya stödåtgärder införs för att underlätta återanställning och utveckling av verksamheter i branschen.

Vilka förväntningar har Visita på de kommande förhandlingarna?

– Vi utgår från att våra motparter också inser allvaret i denna extrema situation. Det som nu behövs är dels åtgärder för att minska riskerna för konkurs och arbetslöshet och dels att lyfta blicken och skapa förutsättningar för en starkare besöksnäring efter corona, säger Torbjörn Granevärn.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...