Under fettisdagen Àts mellan 5 och 6 miljoner semlor i Sverige. De senaste Ären har den traditionella fastlagsbullen utmanats av moderna varianter som semmelwrapen, cronutsemlan och prinsessemlan.
Ăven om det har dykt upp flera nya varianter Ă€ven i Ă„r, som Magnus Johansson Bageri & Konditoris vĂ€xtbaserade, rosa semla eller rumlan, en sammanslagning av rulltĂ„rta och semla, verkar mĂ„nga av landets bagare och konditorer fokusera pĂ„ att förfina den traditionella semlan.
En annan tydlig trend Àr att utbudet av semlor anpassade för olika typer av allergier och kostavvikelser ökar.
PĂ„ Landhs Konditori i smĂ„lĂ€ndska Mullsjö finns semlor för alla: glutenfria, laktosfria, mjölkfria, mandelfria â till och med sockerfria.
â Vi vill att det ska finnas nĂ„got för alla, sĂ€ger butikschefen Emma Kristensson. Vi gör Ă€ven veganska semlor eftersom efterfrĂ„gan pĂ„ det har ökat. Vi har ocksĂ„ en barnsemla med pĂ€rongrĂ€dde och ögon som gör att den ser ut som en groda.
Vid sidan av de traditionella semlorna har Landhs Àven en wienersemla och Ärets nyhet: dumlesemlan.
â Den gör vi som en rolig grej, för att det Ă€r kul med nĂ„got extra.
Finns det nÄgon Ànde pÄ uppfinningsrikedomen?
â Nej, man kan göra hur mycket roligt som helst med en semla, det gĂ„r alltid att hitta pĂ„ nĂ„got nytt.
I fjol sÄlde bageriet 8300 semlor pÄ fettisdagen, i Är siktar bagarna pÄ att hinna baka 8500.
â Alla Ă€r vĂ€ldigt taggade och vi kör ut fĂ€rska semlor hela dagen. Fettisdagen Ă€r den roligaste dagen pĂ„ hela Ă„ret. Den betyder mycket ekonomiskt för hela branschen.
PÄ à re Bageri i à re mÀrks trenden med specialsemlor ocksÄ av. I Är har bageriet lanserat en glutenfri och en vegansk semla för att möta den ökande efterfrÄgan.
â Det Ă€r inga stora mĂ€ngder, men det Ă€r folk som frĂ„gar efter veganska och glutenfria semlor och dĂ„ gĂ€ller det att kunna erbjuda det, sĂ€ger Ă€garen Greger Eriksson.
â Det Ă€r en utmaning, men vi har en duktig konditor och numera finns det bra produkter pĂ„ marknaden, till exempel vispbar havregrĂ€dde. Vi har Ă€ven restaurang och den ökade efterfrĂ„gan pĂ„ specialkost mĂ€rks Ă€ven dĂ€r.
Hur mÄnga semlor siktar ni pÄ att sÀlja?
â NĂ„gra tusen. Förutom den vanliga har vi en semmelwrap och en nachosemla. Fettisdagen Ă€r en jĂ€ttestor dag för oss, en av de största pĂ„ hela Ă„ret.