Annons

Öland ska bli en destination för outdoor-upplevelser

zoom Felicia Bäckström upplever gärna Ölands olika naturmiljöer på sin fritid. Foto: Alexander Hall
Felicia Bäckström upplever gärna Ölands olika naturmiljöer på sin fritid. Foto: Alexander Hall
NYHETER: Öland satsar på outdoor-aktiviteter för att lyftas som destination. Felicia Bäckström kommer under två år driva projektet Ö-natur för att tillsammans med Ölands företagare göra destinationen mer attraktiv för besökare.
Annons

Felicia Bäckströms hjärta har alltid slagit för Öland. Hon har spenderat somrarna på ön sedan barnsben och alltid tyckt att det har varit roligt med olika naturupplevelser och aktiviteter som cykling, vandring och klättring. Under fem säsonger har hon jobbat på Ölands turismorganisation och nu har hon fått ett EU-projekt att styra under två år.

Tillsammans med Ölands företagare och region Kalmar vill turismorganisationen skapa en samhörighet för att gemensamt kunna erbjuda besökarna olika paketeringar av outdoor-upplevelser och så ge fler aktörer utrymme i besökslivet. Det här kommer ske genom individuell och kostnadsfri coaching till de verksamheter som känner intresse av att lyfta Öland som destination.

–Intresset för outdoor har ökat och Öland har naturmässiga förutsättningar som andra destinationer kanske inte har. Vi vill fokusera på att utveckla intressen som redan finns. Det är företagarna som ska driva och brinna för sina verksamheter, även i framtiden, säger Felicia.

Trots att det generellt har gått bra för många av Ölands företagare de senaste åren har pandemin gjort avtryck. Det har varit extra svårt för företagare inom besökslivet att ta sig runt. Enligt Felicia är detta en bra anledning till att sätta i gång.

– Företagen har drabbats väldigt individuellt beroende på vad de har för verksamhet. Först en sommar där besökarna nästan helt uteblev och sen den här sommaren då besökarantalet steg men det var svårt att gå runt på grund av personalbrist. Alla har fått tänka på sig själva för att överleva och många är nog trötta efter två slitsamma år, med projektet hoppas vi på en större samverkan, förklarar hon.

Än så länge har etableringen av Ö-natur som projekt varit positivt mottaget. Felicia tror att många är intresserade av hur deras mål för satsningen ser ut och vad deras och regionens roll kommer vara. Det finns redan nu ett schema med utbildningar och aktiviteter som företagarna kan anmäla sig till.

Outdoor-aktiviteter som kan utvecklas på ön är bland annat kajakpaddling, cykling, ridning, vandring och klättring. Felicia hade gärna sett en paketering som erbjöd att man fick prova på lite av allt.