Annons

Omaka ger en självklar plats för ölen

NYHETER. Hedda Spendrup saknade en restaurang där ölet har en lika naturlig plats till måltiden som vinet. Med Omaka vill hon ändra synen på öl och fokusera mer på smak än stil.
Annons

Sex månader efter ursprungligt öppningsdatum slår Omaka, med sin restaurang, bar, uteservering, ölträdgård och eget bryggeri upp dörrarna i gamla Arkitekthögskolan på Östermalm i Stockholm.

Bryggmästare och krögare Hedda Spendrup vill flytta gränserna för vad ett bryggeri kan vara och ändra synen på öl på restaurang.

– Jag vill framförallt vinna fler ölhjärtan genom att utgå från smak istället för stil när jag tar fram öl. Att förklara en dryck i smak istället för komplicerade namn eller termer tänker jag tillgängliggör drycken på ett annat sätt, säger hon.

– Om man vet att man gillar öl med låg beska och hög syra så kan man gå efter det istället för en särskild ölsort.

I ölapéritifen ”Venice”, som inspirerats av champagnedrinken Bellini, möts blodpersika med belgisk saisonjäst, och ”Peppar Peppar” har en touch av passionsfrukt kombinerad med två sorters peppar. I dessertölet ”Svartskog” möts svarta vinbär, hallon och chokladmalt.

Tillsammans med Omakas köksmästare och Årets Kock-finalist Christian Siberg utvecklar Hedda Spendrup ölens smakkombinationer för att passa maten på menyn.

Christian Siberg blandar gärna blandar influenser från hela världen, och vill inte begränsa sig till någon särskild stil.

– I min matlagning får olika smaker och kulturer får mötas. Flera av våra rätter är skapade för att matcha Omakas öl men Hedda kan likaväl brygga ett öl för en specifik servering. Det ger våra gäster en mer intressant och komplex upplevelse, säger Christian Siberg.

Tanken är att menyn ska bytas ut ofta och regelbundet för att hålla liv i den gastronomiska kreativiteten.

– Man ska kunna äta på Omaka 2-3 gånger i veckan utan att bli trött på maten, säger Christian Siberg. Samtidigt vill vi skapa signaturrätter där serveringen funkar bra med ölet, som vår gulfenade tonfisk som är helt fantastisk tillsammans med ”Peppar Peppar”, som får ligga kvar på menyn.

Smörstekt tryffeltoast med silverlök och svensk pecorino, råbiff på oxinnanlår med picklad ingefära, jalapeño och krasse, hamachi (tonfisk), vit dashi, rabarber, majrova och soja är några av rätterna på premiärmenyn.

Restaurangen är inredd som ett stort vardagsrum med möbler i naturmaterial och sobra färgkombinationer. Uteservering på fram- och baksidan för de gäster som vill hålla extra distans.

Hedda Spendrup, var fick du inspirationen till Omaka?

– Jag har själv letat efter ett ställe som visar respekt för ölet, på de flesta finkrogar serveras vinpaket till menyn med en öl inslängd som alibi. Jag var på Barr i Köpenhamn där man istället serverade ett ölpaket som var anpassat till maten som en självklarhet. Då kände jag att det måste vi ha också.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...