Annons

Öppet hus ska stötta Västsverige inför sommarsäsongen

zoom Susanne Maxvall (överst) driver Bryggan i Fjällbacka och Linda Sturk är projektledare på Turistrådet i Västsverige.
Susanne Maxvall (överst) driver Bryggan i Fjällbacka och Linda Sturk är projektledare på Turistrådet i Västsverige.
NYHETER. Efter många tidskrävande mässbesök att hitta personal föreslog Susanne Maxvall på Bryggan i Fjällbacka att de skulle vända på steken: låt de sökande komma till restauranger och hotell istället för tvärtom.
Annons

Susanne Maxvall driver Bryggan i Fjällbacka sedan snart tjugo år. Restaurangen i den Läckbergskt omskrivna västkustpärlan växlar upp rejält under sommaren och behöver hitta mycket kvalificerad extrapersonal. För att kunna servera räkor och vitt vin till alla törstiga sommargäster går restaurangen från 10 till 100 anställda på sommaren, varav 25-30 kockar. Som alla i branschen vet växer bra krogpersonal inte på träd, så det är en grannlaga uppgift som Bryggan står inför varje vår.

– Vi får ofta jobba lite bakvänt: Vid säsongsöppning får vi schemalägga och planera öppning av de olika köken efter vilken personal som finns tillgänglig. Under högsäsong jobbar vi mycket med kockar från Spanien och andra länder i Europa och även Sydafrika som vi har ett stort antal kockar från varje år, säger hon.

Breddar sina kanaler

Ett årligt inslag för att hitta folk brukar vara att åka på en rekryteringsmässa i Uddevalla. Men det är tyvärr inte alltid det ger så mycket. Den här våren provar de därför något nytt: en öppet hus-dag då intresserade människor får komma och se restaurangen och träffa sina blivande kollegor, istället för att Susanne och hennes kollegor lägger en heldag på att stå på en mässa.

– Det är många människor som droppar in under året, lämnar sitt cv och säger att de är intresserade, men då har vi sällan tid att samla in och ta emot dem. Ansökningarna blir liggande i en hög någonstans. Idén med öppet hus var att bestämma en dag när människor verkligen är välkomna och vi hinner ta emot dem och visa dem runt. Nu är det upp till oss att göra det bra.

Hon poängterar att öppet hus-dagen inte är istället för att åka på mässan utan ett komplement.

– Vi behöver uppenbarligen bredda våra kanaler för att lyckas rekrytera, säger Susanne Maxvall.

Det var Susanne på Bryggan som lyfte idén till öppet hus-idén på Besöksnäringens Kompetensråd i Fyrbodal, där även Linda Sturk, som är projektledare inom kompetensförsörjning på Turistrådet Västsverige, deltog. Sedan dess har Turistrådet arbetat vidare med planeringen av evenemanget.

Många lämnade under pandemin

Under pandemin lämnade hela 50 000 människor besöksnäringen, enligt Visita. En inte obetydlig del har sedermera återvänt men facit av covid-perioden blev ändå att det saknas erfaren personal på många hotell och restauranger i Sverige.

– Många som kommer in i branschen idag är oerfarna, och lärs ibland i sin tur upp av andra människor som inte heller har så mycket rutin. Däremot ser det bättre ut på branschutbildningarna, dit fler söker in, säger Linda Sturk.

Öppet hus i april

Den 22-23 april kommer nyfikna att kunna besöka arbetsgivare på flera platser i Västsverige, däribland restaurang Bryggan i Fjällbacka. De har lagt den en helg i april eftersom de hoppas att föräldrar kan följa med och kanske skjutsa sina ungdomar i behov av sommarjobb till några olika ställen under en och samma dag.

– Det här är en av flera satsningar som görs för att stötta branschen med sommarrekryteringen. Utöver öppet hus har vi samlat branschens jobbannonser för sommarjobb på en gemensam sajt, säger Linda Sturk på Turistrådet Västsverige.

Hur viktigt är det att få in personal till sommaren?

– Ser man till att Västsverige hade besöksrekord förra året, så är det otroligt viktigt att få in mycket ny personal, som gärna också ska hinna lära sig exempelvis värdskap på ett bra sätt. Det är en utmaning för alla inom besöksnäringen, men vår förhoppning är att allt ska lösa sig.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!