Annons

Öppnar backrestaurang – ska lyfta Kittelfjäll till nya höjder

zoom Antalet skidåkare i Kittelfjäll går mot nya höjder, två av dem är Jens Fredriksson och frun Annika Fredriksson. För att möta trycket investerar hans bolag Kålårado Invest ab nu 12 miljoner kronor i en ny backrestaurang.
Antalet skidåkare i Kittelfjäll går mot nya höjder, två av dem är Jens Fredriksson och frun Annika Fredriksson. För att möta trycket investerar hans bolag Kålårado Invest ab nu 12 miljoner kronor i en ny backrestaurang.
NYHETER. Antalet skidgäster i Kittelfjäll har ökat och det blir allt fler stugägare i området. För att möta trycket storsatsar fastighetsägaren Kålårado Invest i en restaurang vid liften. Verksamheten ska drivas av en meriterad Årekock.
Annons

Fler och fler upptäcker byn Kittelfjäll, det vittnar både hotellet och skidanläggningen om. En av dem som länge lockats hit av de goda snöförhållandena är Jens Fredriksson, ägare av Kålårado Invest, som nu investerar 12 miljoner kronor i en ny backrestaurang.

– Jag har åkt skidor här sedan 80-talet och familjen har en fjällstuga. Det är fantastiska berg och det går att fiska och jaga. Nu vill vi höja matupplevelserna till samma höga nivå med nya Kittelfjäll Värdshus.

Ska möta besökstrycket

Ifjol ökade Hotell Kittelfjälls omsättning med 40 procent jämfört med föregående säsong och försäljningen av liftkort nådde nya höjder. Enligt Jens Fredriksson ska den nya restaurangen möta besökstrycket genom att vara en mötesplats.

– Vi vill bygga en genuin miljö där både skidåkare och bybor kan samlas. Det kommer att bli en matsal för 80 gäster och en mer avslappnad loungeavdelning för afterski.

Restaurangen ska byggas vid expressliften mitt i byn. Byggnaden har ritats av arkitekten Josefina Nordmark och inspirationen kommer från områdets fjäll-lador. 

Just nu gjuts grunden och i oktober byggs huskroppen. Sedan råder det bråda dagar med att få upp innerväggarna, tanken är att öppna redan på juldagen.

Unikt tillfälle att investera

Enligt Jens Fredriksson ska man inte konkurrera med Kittelfjälls övriga utbud.

– Vi blir ett komplement, här kommer det att vara lite lugnare än på hotellet. Jag tror också att besökarna vill uppleva fler ställen under semestern.

Kostnaden väntas landa på 12 miljoner kronor och Jens Fredriksson ser det som ett unikt tillfälle att investera i bygden.

– Besöksnäringen strävar åt samma håll. Kuab som driver hotellet och liften har satsat på en ny lift och kommunen har byggt ut reningsverket så att fler tomter kan säljas. Det är rätt läge att investera just nu.  

Vad har du fått för respons från lokalborna?

– Det är bara positivt, en kvinna var gråtfärdig eftersom hon längtat efter en ny mötesplats. Jag tror att satsningen kommer att locka spännande personer som lyfter hela byn, ett exempel är min skidåkarkompis Jasper Bergström [som ska stå för driften].

Vill laga elegant gulasch

Kocken Jasper Bergström kommer närmast från en roll som köksmästare på Buustamons Fjällgård i Åre. Om två veckor flyttar han och frun Lotta Bergström till Kittelfjäll för att ansvara för driften av  det nya värdshuset. Just nu ser de över menyerna.

– Jag har inspirerats av skidåkarklassiker, det är vad man vill ha efter en lång dag i backen. Vi kommer att laga eleganta varianter av gulasch och fiskgryta, med lokala råvaror som ren, röding och älg, säger Jasper Bergström.

Enligt Jens Fredriksson kan du locka en ny målgrupp eftersom du är van vid besökarna från Stockholm som reser till Åre. Stämmer det?

– Det ska bli spännande att se om det blir så. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...