Annons

Örebro firar Mat-ionaldagen

zoom Johan Aronsson, köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren i Örebro. Jesper Aronsson
Johan Aronsson, köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren i Örebro. Jesper Aronsson
NYHETER. Med ambitionen att främja lokalproducerat, attrahera turister och öka kännedomen om Örebroregionen som matdestination repriserar man fjolårets matfestival - nu med en “mat-ionaldag”.
Annons

– Det är jätteviktigt att stötta det som är närproducerat. Våra gäster efterfrågar det lokalproducerade i allt högre grad och de minskade transportsträckorna innebär ju en insats för miljön, säger Johan Aronsson som är köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren.

– Sedan är det en lyx att vi inom Örebros restaurangbransch smidigt kan åka ut och ha en bra konversation med våra lokala hjältar.

Smakportion av lokala matproducenter

I årets festival samarbetar han med Bergslagsdelikatesser, Lycktäppan och Närke kulturbryggeri. Evenemanget blir snarlikt det upplägg man hade 2021. Ett antal restauranger i Örebro samarbetar med lokala matproducenter och gemensamt tar man fram en smakportion för 80 kronor.

Förra året deltog 23 restauranger och lika många producenter – i år siktar man på ännu fler med ökad beredskap.

”En trevlig felräkning”

– Första gången vi gjorde det här evenemanget visste ingen av oss utgången. Jag och mina kollegor i köket på Stora Hotellet förberedde runt 300 portioner – vi kan väl säga att jag gjorde en felräkning, men en trevlig felräkning, säger Johan Aronsson.

– Vi sålde tokslut redan första dagen så vi gick in tidigt andra dagen och producerade lika mycket till. 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...