Annons

Örebro firar Mat-ionaldagen

zoom Johan Aronsson, köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren i Örebro. Jesper Aronsson
Johan Aronsson, köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren i Örebro. Jesper Aronsson
NYHETER. Med ambitionen att främja lokalproducerat, attrahera turister och öka kännedomen om Örebroregionen som matdestination repriserar man fjolårets matfestival - nu med en “mat-ionaldag”.
Annons

– Det är jätteviktigt att stötta det som är närproducerat. Våra gäster efterfrågar det lokalproducerade i allt högre grad och de minskade transportsträckorna innebär ju en insats för miljön, säger Johan Aronsson som är köksmästare på Elite Stora Hotellet, Bishops Arms, Paolos och Slottskällaren.

– Sedan är det en lyx att vi inom Örebros restaurangbransch smidigt kan åka ut och ha en bra konversation med våra lokala hjältar.

Smakportion av lokala matproducenter

I årets festival samarbetar han med Bergslagsdelikatesser, Lycktäppan och Närke kulturbryggeri. Evenemanget blir snarlikt det upplägg man hade 2021. Ett antal restauranger i Örebro samarbetar med lokala matproducenter och gemensamt tar man fram en smakportion för 80 kronor.

Förra året deltog 23 restauranger och lika många producenter – i år siktar man på ännu fler med ökad beredskap.

”En trevlig felräkning”

– Första gången vi gjorde det här evenemanget visste ingen av oss utgången. Jag och mina kollegor i köket på Stora Hotellet förberedde runt 300 portioner – vi kan väl säga att jag gjorde en felräkning, men en trevlig felräkning, säger Johan Aronsson.

– Vi sålde tokslut redan första dagen så vi gick in tidigt andra dagen och producerade lika mycket till.