Annons

Pandemin förlänger säsongen på Österlen

zoom Hans Rynnel på STF Brantevik Råkulle Vandrarhem och Sofie Bredahl, utvecklingschef Simrishamns kommun. Foto: Anki Blomqvist/Privat
Hans Rynnel på STF Brantevik Råkulle Vandrarhem och Sofie Bredahl, utvecklingschef Simrishamns kommun. Foto: Anki Blomqvist/Privat
NYHETER. Som väntat blir det en stor tillströmning av turister på Österlen i sommar. En tydlig Coronaeffekt tycks vara att säsongen här förlängs och att såväl hotell som vandrarhem blivit fullbokade långt tidigare än normalt.
Annons

Samtidigt som sommaren ser ut att bli kärv på turistfronten för svenska storstäder och gränsstäder förväntar sig skåneregionens turistorganisationer ett högt tryck av besökare på Österlen.

– Det som sticker ut, kopplat till pandemin, är att säsongen är längre i år. Från att vi normalt har ett högt tryck några veckor mitt i sommaren sträcker sig nu säsongen från maj till september/oktober, säger Sofie Bredahl, utvecklingschef på Simrishamns kommun.

Högsommaren fullbokad tidigt

Hans Rynnel på STF Brantevik Råkulle Vandrarhem bekräftar bilden. En stor skillnad i år jämfört med 2019, innan pandemin, är att högsommaren blev fullbokad långt tidigare än normalt.

– Bokningarna brukar vanligtvis komma i sista minuten, det är först i slutet av maj som juli blir fullt. I år har sommaren däremot varit fullbokat sedan länge. Det är en otrolig skillnad jämfört med den här tiden förra året då vi fortfarande var oroliga för hur allt skulle gå. I och med restriktionerna var säsongen lite mer trögstartad förra året, även om sommaren blev bra då med.

Under 2020 kom STF Brantevik Råkulle Vandrarhem inte upp i samma antal nätter totalt som innan Corona, men konsumtionen per gästnatt ökade. Även det tycks hålla i sig den här säsongen.

– Folk är mer benägna att lägga till den där extra komforten som att köpa till städning och frukostbuffé. Samma tendens ser jag nere på byn där restauranger och inte minst fiskaffären har fått bra skjuts av att fritidshusägarna vistats mycket här. Det läggs mer pengar på vardagslyx, säger Hans Rynnel.

Ett års erfarenhet

För att kunna ta emot tillströmningen av folk mitt i en pandemi har STF Brantevik Råkulle Vandrarhem bland annat ställt om till schemalagda tider på frukostbuffén. Uppstår det ändå kö intill matsalen hänvisas de väntade gästerna till en provisorisk ”vänt-station” där de bjuds på kaffe.

Sofie Bredahl ser hur både kommuner och näringsidkare i regionen tar till en rad olika grepp för att kunna ta emot gäster under rådande restriktioner.

– Näringsidkarna har fått in rutinen och många anställer extrapersonal som ser till att det inte blir trängsel. Det är en stor fördel att vi har ett års erfarenhet med oss i sommar, säger hon.