Annons

Protesterna fortsätter: ”Vi blir fler och fler”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Alkoholförbudet förlängs och restaurangbranschens upprop #grytorochkastruller fortsätter. Och man ger sig inte förrän regeringen håller vad de lovat, säger initiativtagaren PG Nilsson. 
Annons

På torsdagsmorgonen meddelade regeringen att man förlänger förbudet om att servera alkohol efter klockan 20 till och med den 7 februari.

Beslutet har tidigare väckt oro och protester bland den redan hårt drabbade restaurangbranschen, och förra veckan initierade krögaren PG Nilsson på Svenska Brasserier uppropet #grytorochkastruller. Protesten, i vilken krögare från hela landet dagligen klockan 15 går ut och skramlar med kastruller för att uppmärksamma hur illa ställt det är med branschen, fortsätter, säger PG Nilsson.

– Vi blir fler och fler för varje dag. Idag deltar tusentals restauranger från Kiruna till sydligaste Skåne. Även om vi inte nått dit vi vill, är det här ett sätt att väcka opinion. Uppropet enar inte bara branschen, det har även fått allmänheten att få upp ögonen för vår situation, säger PG Nilsson.

Mer än en invändning mot det förlängda alkoholförbudet, syftar protesten till att lyfta fram att branschens aktörer trots påtryckningar inte fått något omställningsstöd utbetalat.

– Jag har inga synpunkter på vilka smittskyddsåtgärder som vidtas, men frågar mig ändå varför just detta skulle vara en sådan fördelaktig åtgärd. Och varför regeringen straffar besöksnäringen så hårt.

Att regeringens utlovade omställningsstöd inte gått att söka sedan sedan i somras innebär att många företagare går på knäna. Med det förlängda alkoholförbudet, som trädde i kraft den 24 december, förvärrar situationen ytterligare för många krögare. Vid sidan av det uteblivna stödet, är PG Nilsson upprörd över hur regeringen stoltserat med omställningsstödets storlek.

– Möjligen är det ett “historiskt” stöd i svenskt perspektiv, men tittar man på många andra europeiska länder är stöden enormt mycket högre.

Visitas vd Jonas Siljhammar tycker att förbudet att sälja alkohol efter klockan 20.00 är en missriktad åtgärd och kallar det för ”signalpolitik”.

–Det finns tydliga smittskyddsåtgärder på restauranger som fungerar väl. Nu används alkohollagen för att stoppa försäljningen från klockan 20.00, och det innebär att hela kvällen försvinner. Krogarna får inget stöd, säger han.

PG Nilsson är orolig för branschen och de uppgivna och upprörda krögare som dagligen hör av sig till honom. Men trots det pressade läget hyser han hopp för branschen.

– Vi är som kackerlackor, vi kommer alltid att överleva, säger PG Nilsson.

 

 

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter