Annons

Quiz och champagne i pop up-restaurang på Dramaten

zoom Originalversionen. Under elva dagar från idag håller Dramatens gamla restaurang öppet.
Originalversionen. Under elva dagar från idag håller Dramatens gamla restaurang öppet.
NYHETER. Under elva dagar ska en nygammal restaurang hålla öppet i Dramatens entré mot Nybroplan. Den ursprungliga restaurangen stängdes för 54 år sedan av Ingmar Bergman. Nu öppnar den för att skänka Bergmanfestivalen extra glans. 
Annons

För drygt 50 år sedan valde Ingmar Bergman att stänga Dramatens restaurang i entrén. Nu öppnar den på nytt, under Bergmanfestivalen den 25 augusti till 4 september.

Den anrika lokalen är till vardags Dramatens biljettkontor. Nu blir biljettdisken champagnebar och 45 bokbara platser. Restaurangens inredning kommer från teaterns rika scenografi- och rekvisitaförråd.

– Det är helt fantastiskt att få göra det här i en sådan speciell lokal och vi har fått stor hjälp från huset. Det finns många paralleller mellan en teater och en matsal – när gästerna går genom dörren är skådespelet igång. Huset handlar om scenkonst och vi vill bjuda på kokkonst, säger Markus Ahlm som är en av restauratörerna bakom Neondämon. 

Dag- och kvällsversion

Dagtid ska det serveras bakverk och lättare rätter medan kvällen ger plats åt ljuskandelabrar, finsilver, stärkta dukar och en femrätters Bergmanmeny. Bakom maten står den prisbelönte kocken Jonas Lundgren.

– Jonas är en fantastisk kock som utifrån våra grundidéer skapat något som kan bli riktigt bra. Det kommer att hackas, malas, flamberas och brännas och vi har fått omfamna svårigheten i att inte ha något riktigt kök och göra det till något positivt, säger Markus Ahlm.  

Festivalrestaurangen är inspirerad av den stora neonskylt med regissörens dämonsignatur som lyser under festivalen och heter Neondämon. Utöver mat och dryck blir det även musikframträdanden, dj:s och Bergmanquiz.