Annons

Rekordnivåer av snö på flera håll

zoom STF:s fjällstation i Grövelsjöfjällen har problem med att gästerna tappat tron på vintern. Foto: Svenska Turistföreningen
STF:s fjällstation i Grövelsjöfjällen har problem med att gästerna tappat tron på vintern. Foto: Svenska Turistföreningen
NYHETER. Snöbrist i hela landet, eller? STF:s anläggningar i norr vill nu övertyga södra Sverige om att det visst finns snö så att det räcker hos dem.
Annons

Varmaste januari på århundraden och inte en ynka minusgrad i sikte – så ser det ut i södra delen av Sverige. Men på flera håll i norr har man rekordmycket snö, ett budskap som STF nu jobbar stenhårt för att förmedla.

– Problemet för oss är inte snöbrist. På många ställen har man galet mycket snö, i Åre och Saltoloukta är det rekordnivåer. Problemet är att vi som bor i söder tänker att det inte är någon snö alls i norr för att vi inte ser den utanför fönstret, säger Jenny Engström, kommunikationschef på STF, Svenska Turistföreningen.

Under förra veckan skickade Jenny Engström ut en fråga i STF:s intranät där alla anläggningar i hela landet finns med om någon upplevt negativa effekter av den milda vintern och eventuell snöbrist, men ingen svarade att man hade stora problem.

– Däremot har flera anläggningar hört av sig och sagt att ”ni måste berätta för alla att vi visst har snö hos oss!”, så vi försöker trycka ut så mycket som möjligt på sociala medier nu och visa upp snörika bilder från anläggningarna, säger Jenny Engström.

Två meter snö i Dalarna

För STF:s fjällstation i Grövelsjöfjällen i Dalarna har man inte haft problem med snöbrist, men kan vittna om problematiken som Jenny Engström tar upp.

– Vi öppnade anläggningen innan jul, och redan i november hade vi gott och väl en halvmeter snö. Nu har vi två meter snö och väntar ännu mer i helgen. Vår problematik har varit att all information som går ut i media handlar om det varma vädret, säger Carl Johan Ingeström, platschef på STF Grövelsjöns Fjällstation.

Carl Johan Ingeström berättar att många, både grupper och enskilda gäster, har ringt och frågat om det verkligen finns snö. Det fick honom att reagera.

– Då kände vi att vi måste gå ut och tala om för alla att vi har massor av snö och tio mil längdspår. Vi har lagt ut många bilder på sociala medier nu för att visa detta och även skickat bilder till morgonprogrammen på tv där de brukar visa upp väderbilder från olika platser i landet, säger Carl Johan Ingeström.

Har ni haft färre bokningar på grund av tron på snöbrist?

– Min gissning är att de där extrabokningarna som brukar ske spontant när det är dåligt väder söderut har fallit bort för oss. Så det känns viktigt att försöka nå ut med budskapet om att vi har en jättefin vinter här.