Annons

Restaurang Fat Cat inspireras av gamingkulturen

zoom Fat Cat ligger beläget mitt i Stockholm med utsikt över Sergelfontänen.  Foto: Pressbild
Fat Cat ligger beläget mitt i Stockholm med utsikt över Sergelfontänen. Foto: Pressbild
NYHETER. Restaurangen Fat Cat har slagit upp portarna och ger en första inblick i det digitala kulturhuset Space. Konceptet tolkas i en blandning av asiatiska smaker och franskt brasseri.
Annons

I dagarna öppnar Pophouse sitt digitala kulturhus Space, men på restaurangfronten har det redan skett en tjuvstart. I slutet av oktober slog lokalens restaurang Fat Cat upp dörrarna och hälsade matgäster välkomna till deras asiatiska brasseri.

I utvecklingen av restaurangen har gameingkulturen varit en stor inspiration.

– Gamingkulturen är jättestor i Asien och därför tänkte vi att det asiatiska köket skulle passa. Vi gör det på vårt sätt och blandar in känslan av fransk bistro, säger Lina Liberg, food och beverage manager på Fat Cat.

Blandar asiatiskt med franskt

Fat Cat blandar asiatiskt med franskt, men inspirationen har två olika fokusområden. Maten och smakerna plockas från det japansk-koreanska köket med typiska inslag som mycket syra, koriander, yozo. De franska inslagen märks mest på känslan och restaurangens stämning.

– Det kommer inte serveras så mycket sniglar, vitlök och persilja. Vi kommer interagera med gästerna och satsa på matsalsaktiviteter, vi har till exempel beställt en vagn för flambering så att man kan göra det vid borden.

Restaurangen ligger belägen i en av Hötorgsskraporna mitt i Stockholm city. Genom de stora fönsterna lyser Sergelfontänen upp i neon som en förlängning på Fat Cats inredning.

Hur känns det att äntligen få öppna?   

– Det har varit så skönt. Vi sköt upp öppningen en vecka och det är en anspänning att jobba fram hela projektet, det är så svårt och man kan inte föreställa sig hur det ska bli. Nu kan vi äntligen visa upp det, säger Lina Liberg.

Det är hög konkurrens i restaurangbranschen och att öppna upp en ny restaurang är alltid en utmaning. Även om läget är centralt är det inget självklart område för en middagsrestaurang.

– Vår framtidsvision är att vara en del av krogstockholm. Just det här området är i en utvecklingsfas och flera andra ställen har öppnat upp här runt om. Det kommer hända mycket här. I sommar kommer vi ha en jättestor uteservering och kommer att kunna kräma på rejält.

En annan svårighet är kompetensbristen. Lina Liberg menar att de haft turen att folk har sökt sig till dem, men att det ändå har varit en utmaning för Fat Cat att hitta tillräckligt många servitriser.

”Världens roligaste jobb”

Lina Liberg tror att nyckeln ligger i att lyckas sälja in restaurangjobb som en möjlighet för unga.

– Det kan vara slitigt, men vi måste visa att det här är världens roligaste jobb med massor av möjligheter. Alla äter och dricker. Man kan åka vart som helst i världen och jobba med det.

Fat Cat är den första delen av Space-huset som har invigts. När allt öppnar kommer det finnas fler ställen i det nya digitala kulturhuset där det går att köpa något att äta.

– Det kommer finnas en asiatisk deli som heter Skinny Kitten, det blir som Fat Cats lillasyster och all mat som säljs där kommer från Fat Cat. Vi kommer även ha ett gameingcafé och en klubb med åldersgräns på tjugo år, säger Åsa Caap, vd på Space.