Annons

Restaurangers tro på att kunna anställa djupdyker

zoom Höjda kostnader gör att restauranher och hotell väntar med att nyanställa.
Höjda kostnader gör att restauranher och hotell väntar med att nyanställa.
NYHETER. Tron på nyanställningar inom hotell och restaurang har rasat hos arbetsgivarna. Det visar nya siffror från Manpower.
Annons

Förhoppningen om att anställa fler under det kommande kvartalet har rasat hos hotell- och restaurangarbetsgivare i år jämfört med förra året. Det visar bemanningsföretaget Manpowers arbetsmarknadstermometer.

750 HR-chefer och vd-ar har besvarat frågan ”Hur tror du att sysselsättningen totalt sett kommer att förändras i ditt företag under april till och med juni 2016, jämfört med innevarande kvartal?”

Enligt Manpower är så stor del av svaren från hotell- och restaurangbranchen att de kan brytas ut och de arbetsgivarna tror på en i stort sett stillastående arbetsmarknad, +1 procent. Det är ett ras med 21 procentenheter jämfört med förra våren.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet är +7 procent. 

Höjda kostnader påverkar

Visitas vd Eva Östling ser raset som en direkt följd av den höjda arbetsgivaravgiften för unga.

– Det som händer är precis det som vi varnat för: Företagarna blir oroliga eftersom de inte kan ta hela den ökade kostnaden i prisökningar mot kund för då förlorar de i omsättning, säger hon.

För att se över sina utgifter får företagen istället dra ner på antalet anställda eller låta bli att genomföra planerade nyanställningar, eller både ock. Allt för att se över sina kostnader. 

– Och det kan man ju konstatera att det är precis detta som Sverige inte behöver just nu, säger Eva Östling med hänvisning till de många nyanlända som behöver komma in på arbetsmarknaden.