Annons

Så ska Dundret locka besökare året runt

zoom En visionsbild av Dundret som sommarattraktion. Illustration: Dundret
En visionsbild av Dundret som sommarattraktion. Illustration: Dundret
NYHETER. Bikepark, höghöjdsbana och spa ingår i utbyggnadsplanerna på Dundrets fjällanläggning i Gällivare.
Annons

Berget Dundret i Gällivare har en över 100-årig tradition av utförsåkning och ligger ortsbefolkningen nära om hjärtat, även kallad Folkets berg. Nu är planerna på utbyggnaden av Dundrets Fjällanläggning klara, det första spadtaget beräknas tas 2024 och den nya arenan ska stå klar 2032, enligt planen.

– Vi har länge velat göra den här utvecklingen på Dundret. Vi blir inte mätta på bara skidåkning, en gäst vill göra mer än bara det. Vi vill kunna erbjuda flera aktiviteter runt omkring, som exempelvis handel. Är det dåligt väder måste det finnas något annat att göra, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

Nytt hotell och spa

I dag kan Dundret erbjuda endast 140 bäddar och anläggningen har cirka 50 000 besökare om året. Enligt den nya planen ska det finnas 5 000 bäddar och besökarantalet beräknas att bli cirka 217 000.

– Anläggningen måste växa och då behöver vi satsa stort. Det som är unikt är att vi har tillsammans med våra exploatörer har kunnat utarbeta en detaljplan. Det har gynnat båda parter. Det har bland annat lett till att får den typen av byggnationer vi önskar i området, som bland annat ett hotell och ett spa.

Ni satsar nu också stort på sommaraktiviteter?

– Vi tycker att de är lika viktiga som vinteraktiviteterna. En stor investering i vinter vill man inte ska stå på paus under sex månader om året. I och med att vi vill ha handel i området så är det också viktigt att det finns underlag för besökare hela året. Så sommaraktiviteterna är superviktiga för att få till flödet av besökare.

De 5 000 bäddarna ska enligt visionen fördelas över ett hotell med spa och ett antal bostadshus, som tillsammans utgör en klassisk fjällby med tät bebyggelse, butiker, restauranger, slingrande bygator och ett torg som samlar hela byn.

I planerna ingår aktiviteter, som exempelvis en höghöjdsbana och en rodelbana, som ska göra Dundret till en året runt-attraktion. Det ska också vara möjligt att arrangera stora internationella idrottsevenemang.

Cykelbanorna blir kärnprodukt

– Det första vi har gjort är en masterplan för en bikepark. Det finns få i närområdet, så det vi har gjort är Sveriges längsta gröna flowled, 5,5 kilometer. Den kommer sedan att byggas ut med blåa, röda och svarta leder. Cykelbanorna kommer att vara lika viktig som skidåkningen, en kärnprodukt, i och med att liften även kan ta upp cyklisterna på berget.

Intresset för att köpa fritidshus eller lägenhet i Dundret har varit stort under flera år, men problemet har varit att det inte finns något att köpa. Med den nya planen öppnas de möjligheterna, berättar Tobias.

– Det här är en långsiktig investering i Dundret, men också för hela Gällivare. Det kommer att bli en pulserande arena för turism och ge ett ökat utbud och rikare kulturliv till Gällivareborna, vilket i sin tur får fler att vilja flytta hit, säger Tobias Larsson.