Annons

Samtalsvänlig restaurang i Stockholm prisas för sin ljudmiljö

zoom Lars Bergh, matro.nu, Nils Molinder, krögare , Hanna Williamsson, restaurangchef, Magnus Blomgren, köksmästare, Lena Adelsohn Liljeroth, matro.nu, Thomas Gür, matro.nu Foto: Matro.nu
Lars Bergh, matro.nu, Nils Molinder, krögare , Hanna Williamsson, restaurangchef, Magnus Blomgren, köksmästare, Lena Adelsohn Liljeroth, matro.nu, Thomas Gür, matro.nu Foto: Matro.nu
NYHETER. Nu har priset för årets bästa samtalsvänliga restaurang delats ut. Vinnare för 2021 är Wärdshuset Ulla Winbladh.
Annons

Med motiveringen ”god mat och en vacker miljö som tillåter samtal vid borden” får restaurangen Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm priset för årets samtalsvänliga restaurang.

– Vi blev så glada. Det är något vi strävar efter och att nu ha blivit prisbelönade för det är jätteroligt, säger Hanna Williamsson, krögare på Ulla Winbladh.

Stiftelsen Matro.nu delar årligen ut priset sedan 2015. Syftet är att uppmärksamma de restauranger, kaféer och andra serveringsställen som har en samtalsvänlig ljudmiljö.

Varför är det så bra att samtala hos er?

– Vi har pratat mycket om ljudmiljön i och med att vi har förhållandevis hög ålder på vår personal, jämfört med andra ställen. Och det här är den första arbetsplatsen som flera av oss upplever att man inte är trött i huvudet när man går hem på kvällen, säger Hanna Williamsson.

Går mot trenden

Ulla Winblad är en restaurang som går emot trenden, att ständigt ha musik på i bakgrunden. Här är det helt tyst i högtalarna.

– Vi får väldigt mycket positiv respons från gäster för att det just är musikfritt. Det är därför som så många kommer hit, för att de kan prata med varandra i lugn och ro, säger Hanna.

Dämpande miljö

Men det är inte bara för att det är musikfritt som det är samtalsvänligt. Ulla Winbladh är en äldre restaurang med flera mindre rum, textilier på väggarna, dukar på borden, heltäckningsmattor och stoppade möbler som också bidrar till att ljudet dämpas.

– Med det undviker vi till exempel bestick som slås i bordytor eller klackar som smäller mot golven och röster som sprider sig högt och lågt i rummen. Det blir helt enkelt en tystare miljö.

Enligt en rapport från Hörselfrämjandets Riksförbund upplever varannan person att det är svårt att höra och samtala på grund av ljudmiljön. Ljudnivåer under 55 decibel anser Arbetsmiljöverket vara en accepterad nivå på restauranger och kaféer.

Förutom Ulla Winbladh uppmärksammades även SK Mat & Människor i Göteborg som fick ett hedersomnämnande för sin sparsmakade och välkomnande atmosfär.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...