Annons

Scandic satsar på cv-lösa snabbintervjuer

zoom Johanna Thermaenius, HR-direktör på Scandic Hotels i Sverige. Foto: Pressbilder
Johanna Thermaenius, HR-direktör på Scandic Hotels i Sverige. Foto: Pressbilder
NYHETER. "En anställningsintervju i ett mer avslappnat format", enligt Johanna Thermaenius, HR-direktör på Scandic Hotels Sverige.
Annons

Nyligen genomförde Scandic Hotels cv-lösa snabbintervjuer ibland annat Malmö, Göteborg och Stockholm. Besöksliv frågade Henrik Ohlsson, hotelldirektör Scandic Kramer och Scandic Stortorget i Malmö, hur det gick?

– Vi är otroligt nöjda med evenemanget. Så roligt att se det stora intresset för konceptet snabbintervjuer, kön ringlade lång när vi öppnade dörrarna. Vi fick besök av många som var nyfikna på både branschen och Scandic och vi upplever att ordet har spridits, då det kommer in nya ansökningar varje dag. Det är jätteroligt, säger han.

Fokus på personlig drivkraft

Besökliv ställde även några frågor till Johanna Thermaenius, HR-direktör på Scandic Hotels i Sverige, om själva rekryteringskonceptet.

– Det är en snabbare variant på anställningsintervju i ett mer avslappnat format. Vi lägger mindre vikt vid tidigare arbetslivserfarenheter och fokuserar på de personliga drivkrafterna, vad som motiverar kandidaten på jobbet. säger Johanna Thermaenius och fortsätter:

– Det passar väldigt bra vid större kandidatträffar, vilket vi har gjort på flera av våra hotell runt om i Sverige nu i vår.

 Vad tar ni fasta på under intervjuerna?

– Vi lyssnar in vad som driver kandidaten och vad man tycker känns spännande och utmanande i arbetslivet, vilket ger oss en bra bild av de vi träffar. Vi pratar också om vad de kan vänta sig hos oss på Scandic. Viktigt att komma ihåg är att vi i slutändan ska välja varandra lika mycket.

Ni har skippat krav på cv, hur har ni tänkt kring det?

– Många startar sin yrkeskarriär hos oss. Att ta bort cv-kravet i vissa rekryteringar är ett bra steg för att göra det enklare att söka sig till branschen. Det ska vara smidigt att välja världens roligaste bransch – oavsett om man har tidigare erfarenhet, är förstajobbs-sökande eller nyanländ till Sverige.

Är den här metoden ett sätt för er att nå en större mångfald av sökande?

– Vi vet att vi blir bättre när våra medarbetare tar med sina kulturer och personliga erfarenheter för att utveckla Scandic och vi ska fortsätta vara en tillgänglig arbetsgivare för alla och spegla samhället. Att införa cv-fria processer gör att ännu fler kan söka sig till oss, säger Johanna Thermaenius.

Även Arbetsförmedlingen anordnar snabbintervjuer, till exempel på förra årets Fjällmässa.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...