Annons

Siktar på att bli internationell destination

zoom Det blir totalt två motionslopp, ett på rullskidor och ett på cykel. Foto: Klarälvsloppet
Det blir totalt två motionslopp, ett på rullskidor och ett på cykel. Foto: Klarälvsloppet
NYHETER. Till hösten går nya Klarälvsloppet av stapeln - en naturupplevelse på 9 mil bilfri asfalt i Värmlands skogar. Målet? Att bli ett internationellt besöksmål.
Annons

Det är företaget Svenska Rally som ligger bakom Klarälvsloppet, som har premiär i september i år. Under förra årets smygstart lockade rullskidloppet med cirka 1000 deltagare, i år väntas 3000 komma, från Sverige och grannländerna.

– Målet är att detta ska bli ett lopp som lockar deltagare från Finland, Norge och Danmark, men även Tyskland och Polen. Det är en så pass unik produkt med ett helt bilfritt lopp, säger vd Glenn Olsson.

Det blir totalt två motionslopp, ett på rullskidor och ett på cykel, som båda äger rum i slutet av september. Syftet är att etablera och utveckla ett stående sommarevent på Klarälvsbanan.

– Det är en idé som jag personligen har haft i många år som blir verklighet. Jag har själv en bakgrund inom skidåkning och har sett en stor potential i Klarälvsleden.

Planen är att Klarälvsloppet ska vara ett träningslopp inför Vasaloppet i mars.

– Man kan sida upp sig i vårt startlopp, vi lägger det sent på hösten så att det ska matcha träningssäsongen inför Vasaloppet. Det är lika långt som Vasaloppet och vi har byggt upp konceptet på liknande sätt som man har gjort kring Vasaloppet, säger Glenn Olsson.

Kan Klarälvsloppet påverka besöksnäringen i Värmland?

– Absolut, vi samarbetar med flera hotell längs vägen och i hela området. Vi kommer att erbjuda olika paketeringar med hotell och transport, det ska vara enkelt och lätt att delta.

Glenn Olsson har höga ambitioner med evenemanget, och ser en potential för 10 000 deltagare per lopp, med huvudmålgruppen svenskar och norrmän, med tanke på det geografiska läget.

– Karlstad ligger mitt i prick.