Annons

Silver för Sverige i Bocuse d’Or

zoom Svenska laget med kandidaten Gustav Leonhardt i mitten.  Foto: BERRE
Svenska laget med kandidaten Gustav Leonhardt i mitten. Foto: BERRE
NYHETER. Igår avgjordes Europafinalen i världens mest ansedda gastronomiska tävling – Bocuse d’Or. Besöksliv lyckades fånga det svenska lagets kandidat Gustav Leonhardt som nu har siktet inställt mot VM i Lyon 2025.
Annons

Efter fem och en halv timmes matlagning i Europafinalen av Bocuse d’Or i norska Trondheim stod det klart att det svenska laget tog hem silverstatyetten.

– Det känns bra, vi är glada men inte nöjda. Vi hade velat ta guldet. Men vi snackade med juryn efteråt och de var otroligt imponerade av det vi presenterat, säger det svenska lagets kandidat Gustav Leonhardt.

Ytterligare pris för Sverige

Utöver honom består laget av president Tommy Myllymäki, coach Peter Asp Jelksätet och commis Noel Moglia som även tog hem utmärkelsen för bästa commis (assisterande kock).

– Det jätteroligt! Helt fantastiskt. Han är den tredje svensken som har vunnit det i Europafinalen. Det sätter Sverige på kartan som gastronomiskt land, säger Gustav Leonhardt.

20 lag tävlade

Det var 20 lag gjorde upp i den prestigefyllda tävlingen. Guldet gick till Danmark och bronset till Norge. Rätterna bedömdes på smak, presentation, teknik och originalitet.

– Under själva tävlingen kändes det lugnt och tryggt. Var sak på sin plats. Det var väldigt roligt att stå i köket och om vi fick några problem så löste vi det.

Vad var mest utmanande?
– Tacktalet på efterfesten.

Vad var det roligaste?
– Att få träffa alla andra tävlande och att komma in i det här gänget. Det var helt fantastiskt!

Vad händer nu?
– Nu är vi på väg till ett stort vinnarevent där vi ska andas ut i två dagar. På lördag åker vi hem och tar hand om disken. Sedan ska det bli skönt att bara få hänga med min fästmö, som är den person som betyder mest. Vi ska fira med ett glas champagne. Sedan börjar vi ladda för Lyon!

Världsfinalen i Bocuse d’Or hålls i Lyon i slutet av januari 2025. Då tävlar 24 länder om det åtråvärda guldet.

Läs även intervjun med Gustav Leonhardt då han vann Bocuse d’Or Sweden 2023. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...