Annons

Skåååål! Det här är sommarens heta drinktrender

zoom Mindre alkohol i drinkarna. Det tror barproffset Mattias Skoog att vi vill dricka i sommar.
Mindre alkohol i drinkarna. Det tror barproffset Mattias Skoog att vi vill dricka i sommar.
GASTRONORD & VINNORDIC. I sommar kommer barerna att servera högkvalitativa drinkar med lägre alkoholhalt. Det säger barproffset Mattias Skoog aktuell som ansvarig för delen Barnordic under pågående restaurangmässa.
Annons

Trender inom den svenska barvärlden är ett tvärsnitt av världskartan. Barproffset Mattias Skoogs spaning är att världsvana och beresta gäster efterfrågar välgjorda alkoholsvaga drinkar.

– Gäster är mer kontinentala i dag, de går ut oftare och vet vad de vill ha. Det har skapat en efterfrågan på högkvalitativa drinkar som ofta har en låg alkoholhalt. På toppbarerna kommer nu en ny trend, där vi går mot mer avskalade drinkar med genomtänkta ingredienser.

Trendigt shims och ljus öl

Ett exempel på alkoholsvaga drinkar är så kallade shims, välgjorda cocktails som ofta blandas på en bas av starkvin.

– Jag hoppas och tror att trenden med alkoholsvaga drinkar kommer att växa. Jag tycker mig se allt fler tecken på det, bland annat har restauranger börjat servera drinkar till maten och barer har öppnat där drinkar med en lägre alkoholhalt säljs på tapp, säger Mattias Skoog.

Han ser också ett uppsving för öl av typen ljus lager.

– För fem år sedan var intresset för pilsner ganska svagt, i dag frågar allt fler vad det är för sort och var den kommer ifrån. Om vi jämför med IPA, som varit stort under en längre tid hos en bestämd målgrupp, så tror jag på ett bredare intresse för högkvalitativ pilsner, säger Mattias Skoog.

Fler vågar testa

Gästernas kunskap och nyfikenhet har ökat i takt med att många nya barer öppnat, tycker han.

– I dag behöver du inte gå till en nischad cocktailbar för att bli serverad en bra drink, det finns mängder med barer att välja bland. Det gör att allt fler vågar testa nya drinkar och det ser jag som väldigt positivt.