Annons

Skidorter hittar personal bland sommaridyller

zoom Täckt personalbehovet. Fred’s Place är en av krogarna i Sälen som stärkt upp med säsongare från Västkusten.
Täckt personalbehovet. Fred’s Place är en av krogarna i Sälen som stärkt upp med säsongare från Västkusten.
NYHETER. För att hitta personal till skidorterna söker arbetsgivarna efter talanger bland sommarorterna på Västkusten. Och nu görs det mer organiserat – genom Arbetsförmedlingen.
Annons

Det är vanligt att säsongspersonal delar upp arbetsåret mellan vinterort och sommaridyll. Till exempel brukar Åre ha ett gott utbyte med Gotland. Men det är inte alltid helt lätt att hitta rätt personal. Nu tar Sälen-krögare steget längre och gör rekryteringsturné på Västkusten.

I ett projekt som initierats av Arbetsförmedlingen i Uddevalla har de fått hjälp att hitta säsongsarbetare bland krogarna i Bohuslän.

– Vi vill erbjuda det arbetsgivarna vill ha: stärkt branschkunskap, återkommande personal och längre säsonger. Projektet har gjort att det uppstått en fin gemenskap, nu i augusti åkte krögarna ner till Bohuslän i tre dagar för att utbyta erfarenheter och medarbetare, säger Alisia Johansson, arbetsförmedlare som var med och startade projektet för fyra år sedan.

 

I städer betalas bättre lön

I förra veckan hölls det rekryteringsträffar på restaurangen Smultron & Tång i Grundsund i Bohuslän och på Arbetsförmedlingen i Uddevalla. En av dem som deltog var Magnus Wieselqvist, som äger Kläppen Restauranger i Sälen tillsammans med Janne Söderberg.

– Det är svårt att hitta kvalificerade yrkeskategorier och extra knepigt med säsongsanställda. I städerna rycker många restauranger de duktiga, där kan man betala bättre än vi. Så det här är ett grymt bra projekt, vi bjöds med på en roadtrip för att träffa andra krögare och i januari kommer krögare från Strömstad och Stenungssund upp till oss för att bolla personal, säger Magnus Wieselqvist.

Restaurangen i Bohuslän, Smultron & Tång, ägs av Magnus Hafström, en krögare som Magnus Wieselqvist har ett gediget samarbete med.

– Vi har lärt känna honom väl, i vintras kom han upp och jobbade som krögare hos oss och med sig hade han två medarbetare. När han åkte ner igen tog han med sig fem personer, då var hans sommarstab i stort sett färdig.

”Ett bra samarbete”

Magnus Hafström ser det som ett bra sätt att hitta rätt kompetens.

– Magnus och Janne ringde och frågade om jag hade några medarbetare att rekommendera, det blev en hovmästare och en kock. Genom att jag själv åkte upp och jobbade så lärde jag känna deras personal och jag kunde därför sätta dem på rätt position i min restaurang. Det här samarbetet är väldigt bra, det kommer jag att fortsätta med.